Antallet af danske verdensarv steder blev med ét slag fordoblet, da FN’s tUNESCO organisation søndag besluttede, at fem ringborge fra vikingetiden skulle optages på listen over ting, der har særlig historisk og kulturel betydning og derfor skal beskyttes.
Ringborgene blev opført i perioden omkring år 980. De kædes sammen med kong Harald Blåtands samling af det danske rige.
Ringborgene Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse, Borgring i Køge samt Aggersborg ved Limfjordene kommer dermed i selskab med bl.a. Roskilde Domkirke, Vadehavet, Kronborg og Stevns Klint.
Internationalt er de mest kendte verdensarv-medlemmer bl.a. pyramiderne i Ægypten, Venedig i Italien og Taj Mahal i Indien.
De tiltrækker hvert år millioner af turister fra ind- og udland. Helt så dramatisk bliver det næppe med ringborgene, men der er er ingen tvivl om, at deres værdi som turist-attraktion vil blive mange-doblet i den kommende tid.
Vadehavscentret nær Tønder har f.eks. haft besøg af turister fra 41 lande, og på Kronborg er 60 pct. af gæsterne fra udlandet.
På Stevns Klint er antallet af besgøende steget fra 100.000 før udnævnelsen til verdensarv til over 300.000 i 2020.
Tilsvarende blev antallet turister i Christiansfeld fra den ene dag til den anden femdoblet, da den lille sønderjyske by blev optaget på verdensarv-listen,
På Vadehavscentret har de f.eks. haft besøg fra 41 forskellige lande, og på Kronborg er 60 pct. af gæsterne udenlandske turister. På Stevns Klint er antallet af besøgende steget fra 100.000 før udnævnelsen til 300.000 i 2020, og da Christiansfeld blev verdensarv, voksede besøgstallet fra den ene dag til den anden til det femdobbelte i den lille sønderjyske by.
Danmarks nationale turistbureau – VisitDenmark – forklarer, at de fem ringborges indtog på attraktionernes fornemste liste ikke kun er et blåt stempel til dansk turisme i fagligt sammenhæng.
VisitDenmarks kommunikationschef Anders Rosbo erklærer direkte, at de fem ringborge nu er rykket op i ”must see” klassen for turister.
Aktuelle tal fra VisitDenmark afslører i øvrigt, at 55 procent af de udenlandske besøgende her i landet kan karakteriseres som kultur-turister.
For dem er design, kunst, arkitektur, kultur, gastronomi og historiske seværdigheder en væsentlig årsag til at vælge ferie i Danmark.
Der er flest kultur-turister i storbyerne – nemlig 57 procent. Uden for storbyerne har 54 procent kultur-oplevelser som et vigtigt element i deres danske besøg.
Også blandt danskerne selv fylder kultur-turister godt: Her er det hver tredje turist, der tager rundt i landet for at opleve kultur-attraktioner.
Her til sidst nogle flere fakta om udenlandske kultur-turister i Danmark:
- I 2022 var der 5,6 millioner kultur-turister i Danmark, heraf de 52 pct. udenlandske.
- De fleste kultur-turister besøger de danske storbyer.
- Hos kultur-turisterne i de danske storbyer er kunst og kultur, historiske oplevelser og seværdigheder deres væsentligste grund til besøger.
- Tyskerne dominerer blandt kultur-turisterne – især uden for storbyerne. I de fire største byer er kun syv procent af turisterne fra Tyskland. Ude i landet er det 38 procent
- En kultur-turist bruger i gennemsnit 1.250 kroner pr. døgn.
(Indledningsfoto af Trelleborg: Daniel Villadsen / VisitDenmark)
Skriv et svar