Den store britiske avis ”The Guardian” har udpeget Hotel GSH på Bornholm som et af de 10 mest klima-venlige steder, man kan leje et værelse.
Det har sin gode grund, fordi hotellet ikke kun taler om klima eller laver små grønne tiltag for at få en miljø-plaket at pynte sig med.
Hotel GSH går hele vejen og har netop åbnet en ny fløj, der er lavet helt af træ. Både bygget, beklædt og isoleret med natur-materialet.
Det gør det bornholmske hotel til det første klima-positive erhvervs-byggeri i Danmark. Træ absorberer nemlig kultveilte, som får den nye bygning til at fungere som en slags CO₂-bank.
Ikke kun de britiske journalister har opdaget, at der foregår noget ekstra grønt i Rønne. I 2021 blev Hotel GSH også kåret som verdens bedste klima-byggeri i kategorien erhverv af organisationen International Active House Alliance.
Dertil kommer, at et stigende antal gæster søger netop efter hoteller, der er ægte grønt og en aktiv deltager i den cirkulære økonomi:
”Vi kan mærke, at både danske og svenske virksomheder gerne vil placere deres møder og konferencer i et bæredygtigt set-up,” forklarer hoteldirektør Trine Richter.
”Lige nu er hele hotellet inklusive den nye værelsesfløj fuldt booket op. Det er både temmelig unormalt her under Corona, men også på Bornholm, hvor sæsonen plejer at være slut på denne tid af året,” fortsætter hun.
Mange er ikke klar over, at der både bliver brugt ganske meget energi og udledt en del CO₂, når man fremstiller cement og stål. To vigtige elementer i de fleste hotel- og erhvervs-byggerier.
Den nye værelsesfløj udnytter træ til mindste detalje:
Når der f.eks. et blevet skåret ud til vinduer, døre og vægbeklædning i grund-konstruktionen, er rest-træet anvendt til at bygge møbler og indre overflader af. Dertil kommer, at træflis bruges til isolering.
Endelig udnytter Hotel GSH spild-produkter – såkaldt fraskær – fra bornholmske granitbrud til udsmykning. Granit er samtidig god til at holde på varme og kulde og indgår dermed i hele bygningens energi-regnskab.
Den nye værelsesfløj har kostet 30 millioner kroner at bygge. En ekstra stor satsning i en Corona-tid, hvor de fleste hoteller har travlt med at spare og skære ned.
Trine Richter ser dog projektet som en investering i fremtiden på både kort og længere sigt – og det gør mange andre med hende:
Hotel GSH er således gjort til en del af undervisningen af danske ingeniør-studerende på DTU i Lyngby. De skal se projektet som et pejlemærke for fremtidens bæredygtige byggerier….
(Indledningsfoto til artiklen: Hotel GSH)
Skriv et svar