
København og Danmark er ikke ligefrem begavet med mange internationale togforbindelser – og slet ikke med nogen, der kører til andet end vores direkte naboland.
Det kan ændre sig, hvis et dansk initiativ skulle blive til virkeligheden.
Den københavnske tænketank 21st Europe har nemlig barslet med en spændende plan, hvor mindst 39 storbyer i Europa skal forbindes med lyntogs-forbindelser. København er en af dem.
21st Europes Starline netværk skal gå fra Helsinki, Stockholm og Oslo i nord, England, Skotland og Irland i vest, Tyrkiet og Ukraine i øst til Italien, Grækenland, Spanien og Portugal i syd.
Det danske Starline projekt er langt mere ambitiøst end de mange nye nattogs og internationale tog-forbindelser, der er lanceret i de senere år.
Det dækker som nævnt 39 storbyer og måler 22.000 kilometer i skinne-længde.

(Illustration: 21st Europe)
Starline er også et frisk pust i den kollektive – og nogle gange private – trafik på tværs af europæiske grænser, men de er sjældent indbyrdes kompatible og fremstår snarere som enkelt-stående projekter.
Starline skal køre på egne skinner, der er skræddersyet til hastigheder op til 350 til 400 kilometer i timen. Systemet skal fungere lidt som en multinational metro.
Det vil f.eks. betyde, at en togrejse fra Helsinki til Berlin kan gøres på bare fem timer.
Ifølge nyhedstjenesten „Euro News‟ skal Starline være en reel konkurrent til passagerfly i hastighed og meget mere grøn og bæredygtig i drift. Lyntogene skal naturligvis være elektriske.
“Et fuldt integreret togsystem er ikke længere kun et spørgsmål om bekvemmelighed. Det er en strategisk nødvendighed for Europas overlevelses-evne i det 21. århundrede,” skriver den danske tænketank på sin hjemmeside.
21st sigter efter at have sit europæiske tognet op at køre allerede i 2040, men hvor realistisk er det, når vi tænker på, hvor tunge og langsommelige jernbane-selskaber som f.eks. Bane Danmark eller Deutsche Bahn agerer?

Designet skal være moderne, ensartet og digitalt. (Illustration: 21st Europe)
OK – i Spanien, Frankrig, Italien er der kommet delvis private tognet, der kører meget stærkt mellem storbyer.
Men kan de fås til at samarbejde om et fælles Starline projekt, eller vi de opfatte den danske idé som en farlig konkurrent?
Populært vil et fælles-europæisk lyntogs-net nok hurtigt blive hos rejsende:
”Nattogenes gyldne tidsalder og dagens over 400.000 Interrail brugere hvert år viser, at der eksisterer et ønske om et åbent og let-tilgængeligt tognet i Europa,” siger tænketanken.
Samtidig påpeger den ganske korrekt, at nutidens togrejser på tværs af grænser er langsomme, fragmenterede og dyre.
EU har sådan set allerede taget bittesmå skridt i samme retning. Det er med Trans-European Transport Netværk initiativet (TEN-T), der skal forsøge at ensrette tog-infrastrukturen i hele Europa.

Togvognene skal ikke være opdelt i klasser, men til forskellige formål og aktiviteter. (Illustration: 21st Europe)
21st Europe ser snarere de japanske bullet tog – og sikkert også de nye kinesiske super-lyntog – som et forbillede. De viser, at mobilitet kan være både funktionel og ikonisk.
Det samme er tilfældet med flere skandinaviske lufthavne, fremhæver tænketanken.
I den forbindelse forestiller folkene bag Starline sig, at jernbane-stationer skal være meget mere end en samling spor med nogle kiosker, halvdårlige restauranter og service-kontorer imellem.
De skal være kulturelle samlingspunkter med shopping, spændende restauranter, vel-designede venteområder, koncertsale, museer, event områder og sportspladser.
Hvordan forestiller 21st Europe sig så, at Starline bliver finansieret?
Jo, det nye netværk skal drives af de nuværende nationale togselskaber, der skal lære at tænke nyt og anderledes.
Den overordnede styring skal foregå via en ny European Rail Authority (ERA), der eventuelt kan placeres som en del af EU….
(Indledningsfoto til artiklen: 21st Europe)
Skriv et svar