Oversvømmelser, naturbrande og kæmpehagl. Vejr-fænomener, der prægede sidste sommer både herhjemme og på flere af de mest populære ferie-destinationer ved Middelhavet.
De har måske nok fået en del danske rejsende til at tænke sig lidt mere om. Især blandt dem, der havde vejr-katastroferne på nærmeste hold i f.eks. Grækenland og Italien.
Men bestemt ikke nok til, at de fleste danskere vil ændre på deres rejsevaner i år. Kun meget få vil blive hjemme og har droppet deres udenlands ferieplaner til sommer.
Kun otte procent siger således, at de vil rejse mindre i år. 84 procent svarer til gengæld, at de ikke vil ændre deres rejsevaner.
Det afslører en ny rundspørge, som analysefirmaet Kantar Public har lavet for forsikrings-selskaberne Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.
I samme undersøgelse fortæller syv procent, at de vil skifte transportform på grund af CO2 og klima. De vil droppe fly til fordel for tog eller bus.
Kun meget små to procent er opmærksomme på, om deres overnatningssted – f.eks. hotel – har ey bæredygtigt fokus, mens tre procent vil prioritere destinationer med en grøn profil.
Trods de meget lysegrønne svar mener Gouda Rejseforsikring, at der er god grund til at overveje, hvordan man kan rejse mere bæredygtigt fremover:
”De fleste har fået øjnene op for, hvordan vildere og vådere vejr påvirker os. Også, når vi besøger populære rejsemål i Europa eller Asien. Det tager bare tid at ændre vaner,” siger Louise Hertzum Andersen. Hun er fagchef hos rejse-forsikrings-selskabet.
Hun tilføjer, at mange rejselystne danskere måske også er i tvivl om, hvad de kan gøre anderledes for at gavne klima og bæredygtighed.
Ifølge Gouda Rejseforsikring er transport det område, hvor turister kan gøre den største forskel. Flyveture udleder meget mere CO2 end de samme rejser med bus eller tog.
På mange destinationer det muligt at vælge hoteller med en bæredygtig profil. Ude i Europa er de så ofte mærket med EU-blomsten, mens de har en Svanemærkning i Skandinavien.
Dertil kommer, at mange danske rejsebureauer og charter-ferie-udbydere er meget opmærksomme på deres produkters klima-aftryk og markerer deres mere eller mindre grønne rejser.
Når man er ankommet til sit rejsemål, kan man også selv gøre en række ting, der gavner bæredygtighed og formindsker forurening:
Man kan f.eks. støtte den lokale produktion stærkere ved at vælge lokale restauranter fremfor de globale burger- og pizza-kæder.
”Lokale madvarer, restauranter og lokalt fremstillede souvenirs er med til at holde hånden under en god økonomi i områder, der er afhængige af turister. De sikrer lokale arbejdspladser,” vurderer Louise Hertzum Andersen.
Hun har derfor fem gode råd, man bør tage med i ferie-bagagen:
- Brug hotellets håndklæder flere dage i træk
- Ha’ altid en gen-anvendelig drikkeflaske på dig
- Vælg tog og bus, hvor det er muligt
- Sortér dit affald på destinationen
- Spis og køb lokalt
(Indledningsfoto til artiklen: Piviso / Pixabay)
………
Skriv et svar