For tre uger siden kunne den store bil-udlejer Avis fortælle, at danskerne er vilde med at booke bil denne sommer. 25 procent flere end for et år siden.
Det var, inden regeringen åbnede grænserne til de fleste EU-lande og tillod sommerferie uden for Danmark selv – plus et par andre lande.
Den nye grænse-åbning har selvfølgelig fået mange danskerne til lynhurtigt at skifte mening. Bort fra at holde ferie i Danmark og afsted til Middelhavet, som de plejer i sommerferien.
Rejsebureauer og charterselskaber mærker de nye vinde blæse tydeligt. Danskerne bestiller stort ind af charterferier til Rhodos, Kreta og Mallorca, som de kan købe pakkerejser til fra midten af juli.
Samtidig viser billeder fra den dansk-tyske grænser viser lange kødannelser i begge lande.
Det er nemlig ikke kun danskerne, som har pakket privatbilen for holde ferie hos vores store sydlige nabo. Flere tyske delstater begynder også sommerferien i denne weekend. Det betyder tusinder af tyskere på vej til danske sommerhuse.
Man skulle tro, at grænse-åbningen ville sætte en dæmper på udlejningsbilerne. De bruges jo primært til rejser inden for Danmarks rejser.
Slet ikke sådan hos Avis. Da Trends & Travel var i kontakt med det store bil-leje-selskab fredag eftermiddag, lå salget fortsat langt over, hvad der er normalt for denne årstid.
Det er imponerende tal, når man sammenligner med udlandet. Her har bil-leje været i dyb krise på grund af Corona pandemien.
For nylig måtte den amerikanske del af Hertz koncernen gå i betalings-standsning og fyre 20.000 ansatte.
Sixt i Tyskland har også været i Corona krise, men er på vej op igen. Sixt regner nu med at kunne levere overskud ved årets slutning.
Desuden har Europcar – ifølge tyske aviser – sat sig selv til salg. Rygterne siger, at VW vil købe Europcar tilbage fra franske Eurazeo, som bilkoncernen solgte sin leje-business til i 2006 for tre milliarder euro.
Corona-krisen kan slet ikke mærkes hos Avis i Danmark. Her ligger antallet af udlejede biler i juli måned fortsat 25 procent over sidste år.
”Vi udlejer normalt mange biler til danskere hen over sommeren. I år har efterspørgslen været exceptionel høj. Vi mærker stor interesse for at tage på road-trip i Danmark i lejebil,” fortæller Andrew Smith. Han er General Manager for Avis Danmark.
Avis fortæller, at biludlejningen topper i uge 29 i Jylland, mens Sjælland og København følger efter i uge 30. I begge landsdele lejer folk både biler til weekend-ture og i længere perioder.
Når nu danskerne kører rundt i Danmark i lejebil eller i deres egen vogn, kan det være en god idé at planlægge besøg på nogle af landets smukkeste steder.
”I lyset af COVID-19 har danskerne fået øjnene for de mange natur-perler, der omgiver os. I modsætning til udlandet kan vi nå at se meget på få dage – og uden at skulle køre hundredevisaf kilometer,” forklarer Andrew Smith. Han er General Manager for Avis Danmark.
Avis, der har 39 bil-udlejnings-stationer for delt rundt i landet, har udvalgt fem danske destinationer. Alle fem er værd at besøge, når man kører i bil – alene eller med familien.
De sydfynske alper
Der er masser af oplevelser på Fyn, og med en bil er de ikke langt væk.
Kør f.eks. til Egeskov Slot mellem Odense og Svendborg, som stadig bebos af sin adelige ejer-familie.
Slottet er fra 1554 og blev bygget af Frands Brockenhuus og betragtes som et af Europas bedst bevarede renæssance slotte.
Aftenen og natten kan I tilbringe på den fredede Falsled Kro, tæt ved Millinge på Sydvestfyn. Kroen blev opført i 1700-tallet og et kendt for sit køkken i internationalg topklasse.
Det er også en god idé at lægge køreturen forbi Svanninge Bakker – bedre kendt som de sydfynske alper. Her kan man finde flere steder med en flot udsigt over det sydfynske øhav.
Strandvejen langs Øresund
Hvornår har I f.eks. sidst kørt langs Strandvejen fra København til Hornbæk?
Strækningen byder på både havne-promenader og flotte skovområder. Lav f.eks, et pitstop ved Rungsted Havn og studér de smukke sejlskibe og yachter, der lægger til kaj hen over sommeren.
Man kan også bruge bilen til et smut forbi Kronborg, der er kendt for sine spir, tårne, søjler, sandsten og kobbertage – og naturligvis Hamlet.
Afstanden fra København til Hornbæk er cirka 50 kilometer. Ad Strandvejen tager turen tre kvarter i bil fra hovedstaden.
De danske malere i Skagen
Hop i bilen og tag på udflugt til Danmarks nordligste område – Skagen.
Byen er kendt for sine mange solskinstimer, sit specielle lys og de gulkalkede huse med røde tegltage og hvidmalede vinduer.
Skagen har derfor tiltrukket kendte danske malere gennem tiden. På Skagens Museum kan man se mange af deres kunstværker.
Skagen er tillige Danmarks største fiskeri-havn. Produkterne kan spises helt friske i byens mange restauranter.
Som andre danske havnebyer får Skagen ikke besøg af krydstogt-skibe i år.De fleste feriegæster vil derfor være danskere, tyskere og nordmænd.
Afstanden fra Aarhus til Skagen og Frederikshavn er henholdsvis 226 km og 182 km.
Roadtrip langs Vestkysten
Det er også en god idé at tage en biltur langs den jyske vestkyst. Giv jer god tid undervejs, fordi der er meget at kigge på.
Avis foreslår bl.a, at man begynder bilrejsen ved Danmarks vestligste punkt – Blåvandshuk. Her er der et 39 meter højt fyrtårn, hvorfra man har en forrygende udsigt over Horns Rev og verdens største havmølle-park.
Længere mod syd passerer man Danmarks ældste by. I Ribe kan man hver dag i sommeren følge vægteren på sin runde gennem byens gamle brostens-belagte gader.
Fortsætter man mod syd i bil kan man besøge Rømø med sine store badestrande eller studere marsken med udgangspunkt i Tønder. Her er der så kun nogle få kilometer til shopping syd for grænsen.
Vil man hellere vende bilens snude mod nord, kan man fra Ribe trille hele vejen langs Vesterhavet, krydse Limfjorden og ende i Klitmøller. Er godt sted at slippe sin indre surfer løs.
Kør 70 millioner år tilbage i tiden
Man kan selvfølgelig også koncentrere sin biltur om Sjælland og f.eks. besøge et af Danmarks største natur-attraktioner – Møns Kllint.
Omkring 250.000 mennesker kører hvert årf i bil til spidsen af Møn for at opleve de kridt-hvide skrænter, der er over 70 millioner år gamle.
Der er 136 km fra København til Møns Klint, og køreturen tager omkring to timer….
(Indledningsfoto til artiklen: Avis)
Skriv et svar