Det var ikke kun vores forfædre, vikingerne, som havde udve og dristighed til at rejse videre væk end til nabolandene.
Også moderne danskere kan godt lide at rejse langt. Faktisk er vi et af de folkefærd i verden, hvor flest har været på langfart.
Tre af fire danskere (75 pct) har således været på rejse uden for EU. Lad det være i USA, Asien, Mellemøsten eller måske i Afrika.
Kun svenskerne overgår os på dét punkt. Hos vores broderfolk mod øst har 85 pct. været på mindst én rejse uden for EU.
Nu skal svenskerne jo heller ikke rejse så langt for at komme ud af EU. De skal såmænd bare tage en lille sviptur til nabolandet Norge, der jo ikke er medlem af det europæiske fællesskab. Og Sverige har en mange hundrede kilometer lang og åben grænse ind til nordmændene.
Samme forklaring kan gives på, at Østrig og Finland ligger så højt på den liste, som EU’s statistik kontor Eurobarometer har lavet.
Østrigerne skal bare tage en hurtig køretur til Schweiz for at være ude af EU – og finnerne grænser op til ikke-EU lande som Norge og Rusland.
Måske det i virkeligheden er meget mere interessant at kigge længere nede på Eurobarometers liste. Nemlig for at se, hvilke befolkninger har rejst mindst uden for EU.
Her finder vi en håndfuld øst-europæiske lande, der er forholdsvis nye medlemmer af EU. Lande som Bulgarien, Litauen, Polen, Ungarn eller Rumænien.
Måske menneskene herfra foretrækker at opdage EU¨s fortræffeligheder først, inden de rejser på ferie uden for Europa.
Alt andet lige har EU jo masser at byde på inden for sine grænser. Glimrende ski-destinationer, flotte strande og storbyer med både kultur og historie.
Portugal, Spanien og Grækenland ligger også helt i bund, når det gælder kosmopolitter. Kun hver femte portugiser (18 pct) har været på rejse uden for EU-
Lidt mærkeligt, når man tænker på, hvor mange kolonier portugisere og spaniere har haft gennem historien.
I dag er Portugal og Spanien store rejselande – for andre. Måske derfor gider indbyggerne ikke selv tage på ferie i udlandet og lege turister andre steder i verden.
Grækenlands lave placering har sikkert også noget med de mange udenlandske turister i landet at gøre.
En anden forklaring kunne være, at den gennemsnitlige græker simpelthen ikke har råd til at rejse langt på grund af landets efterhånden mange-årige økonomiske krise.
Desuden er Grækenland ikke just perlevenner med sin nærmeste nabo uden for EU. Det er Tyrkiet….
Skriv et svar