Lad være med at flytte til Hong Kong eller New York, medmindre du har mange penge med i lommen, eller din arbejdsgiver betaler dit ophold.
De to byer er nemlig verdens dyreste. Hong Kong havde også toppositionen sidste år, mens New York er blevet noget mere kostbar og er rykket fra en fjerde- til en global andenplads i 2022.
København er rykket fra en 14. plads og ned på position 18 i år. Den danske hovedstad må altså være blevet billigere at bo i i de seneste 12 måneder eller andre storbyer dyrere.
Kigger man kun på Europa, er København den femte-dyreste by. Dyrere er kun de tre schweiziske byer Geneve, Zürich og Bern plus London.
København placerer sig så lige foran fire andre nordiske byer – Oslo, Stavanger, Reykjavik og Stockholm. Paris ender på en europæisk 11. plads og Rom nede som nummer 20.
Tallene stammer fra det britiske virksomheds-konsulenthus ECA International, der hvert år laver en rangliste over de dyreste storbyer i verden og i Europa at flytte til og bo i.
ECA´s nye analyse afslører, at Reykjavik har skruet priserne stærkest op i vores del af verden. Den islandske hovedstad er rykket otte pladser frem til Top-10 i Europa.
På globalt plan ligger Reykjavik nu på en 34. plads, hvilket markerer, at besøgende og udstationerede – såkaldt expats – vil finde, at de får betydeligt mindre for deres penge end bare for et år siden.
ECA International har siden 2005 målt prisniveauet for varer og services i 490 storbyer verden over. I 420 af dem kigger analytikerne også på husleje udviklingen.
Indkøbskurven for ECA-folkene indeholder et udvalg af de typiske varer og tjenester, som expats køber i den by, de er udstationeret i.
I den seneste nye rapport har de to varer, som er steget mest i pris, begge noget med olie at gøre. Det ene er spiseolie fra oliven og solsikke – det andet benzin og diesel til bilen.
ECA giver også nogle konkrete eksempler på prisniveauet i storbyer verden over:
En kop kaffe på en café koster f.eks. i snit 34 kroner i Hong Kong, 33 kroner i New York, 27 kroner i London og 21,50 kroner i Sydney.
Tilsvarende betaler man for en liter sødmæk 28,75 kroner i Hong Kong, 15,50 kroner i New York, 11,85 kr. i London og 9,85 kroner i Sydney.
Til sidst udarbejder analytikerne så et detaljeret ”Cost of Living Index”. Her har London og New York taget det største hop til vejrs i priser blandt de globale Top-10 byer.
London er således blevet 20 procent dyrere og New York 10 procent. I begge tilfælde har det været stigende huslejer, som er den vigtigste årsag. Inflationen og dermed de generelle leve-omkostninger med fødevarer og benzin må også tage en del af skylden….
(Indledningsfoto til artiklen: Liuba Bilyk / Unsplash)
Skriv et svar