Først venter man i ugevis på sin velfortjente ferie. Når afrejse-datoen så oprinder, ligger man i sengen med forkølelse, feber, mavekneb eller halssmerter.
En tilfældighed behøver det ikke at være.
Nye undersøgelser viser nemlig, at op imod hver femte har været ramt af ”Leisure Sick Syndrome” mindst én gang. Det er fagbetegnelse for at være syg i ferien eller lige før.
Sundheds-eksperter mener, at forklaringen typisk er stress i dagene før afrejsen. Det skriver det schweiziske magasin ”Schweizer Illustrierte”:
Stress fører til, at kroppen udskiller store mængder af stress-hormoney kortisol. Det holder sygdomme i ave og sørger for, at kroppens immun-forsvar kører i fulde omdrejninger.
Falder stress-niveauet, reducerer kroppen produktionen af hormonet. Det øger så risikoen for, at hormon-husholdningen kommer ud af ligevægt, så immun-systemet bliver svækket.
Den menneskelige krop udnytter ”pausen” til at regenerere. Det er vigtigt for kroppen, men gør den også mere modtagelig for påvirkninger udefra. F.eks. virus, bakterier og hjertesygdomme.
Det er også forklaringen på, at meget stressede personer oftere får hjerte-problemer i deres fritid end under deres travle arbejde.
Kort før rejsens begyndelse stiger stress-niveauet markant hos mange mennesker. Både på jobbet og i privatlivet.
Alle de sidste ting skal ordnes på arbejdspladsen. Ting skal forberedes, organiseres og uddelegeres, inden man føler, at man kan tage på ferie med god samvittighed.
Indikationer på over-anstrengelse bliver let overset i denne fase. Kvitteringen får man så i ferien.
Heldigvis er ikke alle mennesker lige påvirkelige for ”Leisure Sick Syndrome.” Særligt udsat er personer, der er stressede på jobbet og har svært ved at slappe af derhjemme om aftenen eller i weekenden.
Ifølge undersøgelsen er det mest folk i manager stillinger og selvstændige. Det kan også være mennesker med skiftende arbejdstider. Hos dem øges stress-niveauet, fordi de arbejder på forskellige tidspunkter af døgnet.
Er man først syg, er det for sent.
Derfor er det vigtigt, at man opdager signaler på et ”Leisure Sick Syndrom” i god tid.
Føler man sig f.eks. stresset hele tiden? Har man svært ved at slappe af om aftenen? Kredser ens tanker sig også om arbejdet, mens man egentlig skulle holde fri?
I så fald vil det være en god idé at tage en snak med sin chef om lidt mere fritid. Også en sund work-life-balance kan hjælpe.
Det lyder banalt, men har man en god balance, vil det altid være lettere at løse sig fra arbejdet i sin fritid og i sin ferie.
Nogle sundheds-eksperter anbefaler, at man gennemfører forskellige åndedræts-øvelser, mediterer eller dyrker yoga for at få kroppen til at slappe af.
Desuden kan sport og motion være med til at undgå sygdomme lige før eller i ferien. Dem, der regelmæssigt belaster deres krop eller tager en spadseretur, har som regel nemmere ved at slappe af….
(Indledningsfoto til artiklen: Getty Images / Unsplash+)
Skriv et svar