
Folk er for alvor vendt tilbage til flyene i en grad, som de færreste turde forvente for et par år siden, hvor eftervirkningerne fra Corona stadig lå som mørke skyer på himlen.
I dag er de fleste flyselskaber tilbage med samme passagertal som før pandemien, eller de regner med at nå det her i løbet af 2024.
I år venter lufthavnenes branche organisation – Airports Council International (ACI Europe) – således med, at flyselskaberne skal håndtere i alt 9,7 milliarder passagerer. Det er flere end i 2019 – det seneste normale år før Corona.
Hvad nogle vil være glade for – andre bekymrede – er, at antallet af passagerer vil være fordoblet om 18 år. I 2042 regner ACI nemlig med, at 19,3 milliarder vil tage flyet.
Heraf vil de 8,7 milliarder rejse med fly internationalt, mens de 10,6 milliarder vil tage flyet på indenrigs rejser.
Ifølge ACI vil Kina i 2042 have overtaget positionen som landet med flest flypassagerer fra USA. Indien vil fortsat være tredjestørst ligesom I dag, mens Indonesien vil være hoppet fra en 14. plads og helt op som nummer fire i verden.
Her afløser indoneserne Spanien. Også Storbritannien vil sakke bagud fra i dag nummer fem til plads otte om 18 år. Den modsatte vej op ad ranglisten tager til gengæld Japan og Tyrkiet.
Den store vækst i passagertallet i de kommende år lægger et stort pres på Airbus og Boeing, der allerede i dag har svært med at følge med flyselskabernes bestillinger af nye maskiner.
Og ikke alene det: I takt med fremgangen skal flyindustrien opfinde og udvikle nye motorer, der forurener meget mindre end i dag. Spørgsmålet er, om det kan nås hurtigt nok i forhold til f.eks. EU’s klimamål….
(Indledningsfoto til artiklen: Skitterphoto / Pexels)
Skriv et svar