Først var det Paris, som meldte om store problemer med de små blod-sugende væggelus.
I tv og i de sociale medier så vi masser af billeder af, når de ulækre lus blev spottet på hoteller, i busser, tog, biografer og på cafeer.
Nu følger London efter, så det næsten kunne lyde, som om Europa var invaderet af væggelus lige på det tidspunkt, hvor mange tusinde danskere rejser på efterårsferie.
I princippet er risikoen for at få væggelus med hjem fra rejsen til stede alle vegne. Også på pæne hoteller og i Danmark.
Udfordringen er, at det er også mennesker, der fragter væggelusene rundt.
Det mindste, man selv kan gøre, er at følge nogle få gode råd:
Et af dem er at stoppe med at smide sit tøj på hotelsengen. Det andet er at skubbe sin kuffert ind under hotelsengen.
”Stigningen i væggelus skyldes især, at vi rejser meget mere igen og tager på flere korte ophold,” forklarer Birgitte Ringbæk. Hun er kommunikationschef hos If Forsikring.
”Så sker det, at væggelus kommer med hjem i kufferter og tasker. Nogle gange kan de også følge med til et nyt hotel,” fortsætter hun.
Fra tasker og kufferter spreder de små djævle sig ud i ens hjem og gemmer sig, hvor mennesker og dyr opholder sig. Så kommer de frem og suger blod, når de er sultne.
Oveni kommer, at antallet af væggelus er steget, fordi mange af dem er blevet resistente mod biocider og insektmidler.
Væggelusen er i virkeligheden en lille blodsugende tæge, og der findes ingen nemme løsninger til at slippe af med dem. Ofte må man tilkalde professionel assistance.
Anticimex, der er en af Danmarks største skadedyrs-bekæmpere, melder således om mere end en fordobling af sager i forhold til sidste år. Alene fra maj til september har Anticimex løst 750.
”Er man en husstand, som rejser flere gange om året, kan det være en god idé at tjekke, om ens rejse-, hus- eller indbo-forsikring dækker skadedyrs-bekæmpelse af væggelus. Hvis ikke – så få forsikringen opgraderet,” foreslår Birgitte Ringbæk.
I de værste tilfælde, hvor væggelusene har spredt sig i en bolig, skal man fryse al indbo ned, så krybene bliver slået ihjel med kulde.
I andre tilfælde skal møbler som sofaer og senge dampes med særlige maskiner, der udsætter væggelusene for høj varme. Tøj skal vaskes på 60 grader, og kan det ikke tåle det, skal det pakkes i plastiksække og fryses.
Til sidst nogle gode råd fra forsikrings-selskaber If til, hvordan man minimerer risikoen for væggelus på ferien:
- Vælg en kuffert af metal eller hårdt plast. De er mindre attraktivt for væggelusene at gemme sig i.
- Stil kufferten et sikkert sted på hotelværelset. Det kan f.eks. være på en kuffertholder eller gerne i badekarret. De glatte overflader gør det svært for væggelusene at komme derop.
- Hold bagagen langt væk fra sengen. Skub ikke kufferten ind under sengen på feriestedet. Lad ikke tøj og kuffert ligge på sengen.
- Undersøg sengen for væggelus. Tjek madrassen for rødbrune pletter, der kan være afføring fra væggelus. Finder I tegn på angreb, kontakt hotellets personale.
- Når I kommer hjem, skal I sikre, at det tøj, I har haft med, holdes for sig selv i kufferten i en lukket pose, indtil I får det vasket.
- Ved mistanke om væggelus, bør kufferter og tasker fryses, varmebehandles eller smides ud. Er væggelusene først kommet ind i jeres soveværelse, skal der hjælp til fra en skadedyrsbekæmper.
(Indledningsfoto til artiklen: If Forsikring)
Skriv et svar