Det er ikke kun den britiske bil-industri og bank-verdenen i City of London, der er bekymret for følgerne af Brexit fra EU.
Topfolkene fra den engelske turist-industri har fået dybe rynker i panden her få dage, før den afgørende Brexit afstemning foregår i det britiske parlament.
Netop offentliggjorte tal afslører nemlig, at antallet af udenlandske turister i Storbritannien faldt med fire procent sidste år. Fra januar til oktober 2018 havde UK besøg af 32 millioner gæster udefra.
Fire procent lyder måske ikke af så meget, men meget værre er, at de, der rejste til England sidste år, brugte otte procent færre penge. På trods af, at det engelske pund f.eks. lå gunstigt i forhold til euroen og den danske krone.
Folk, der har rejst til England i de senere uger, vil kunne forstå tilbagegangen. Det er nemlig blevet meget mere besværligt at komme flyvende til London, Birmingham, Liverpool osv.
Hvor det tidligere var lige så nemt at tage en flyvetur til England som at tage flyve indenrigs i Danmark, minder det øgede papir-arbejde og køerne i de britiske lufthavne, som om man rejste til New York-
Hvor meget værre bliver det så ikke efter Brexit, selvom EU har lovet de britiske flyselskaber en fair overgangs-periode til at ændre deres forretning efter den nye fremtid uden for unionen.
Sjovt nok er der ét område af Storbritannien, hvor turist-strømmen nærmest er eksploderet i det seneste år. Det er Skotland, der stemte imod Brexit og gerne vil blive i EU.
I første kvartal af 2018 fik Skotland besøg af 29 pct. flere udenlandske turister end i samme periode året før. Væksten er ikke så stor længere, men modsat England går det stadig frem.
EU bliver svær at undvære for Storbritannien efter et Brexit. Tager man f.eks. de nordiske lande med Danmark, er der langt flere skandinaver, som tager på ferie eller business i London og resten af England, end der er briter der rejser den modsatte vej.
De danske hoteller frygter derfor næppe, hvis englænderne skulle svigte efter en Brexit. Det gør deres kolleger i Spanien til gengæld.
Ud over tyskere er briterne langt den største kundegruppe for spanske rejse-destinationer som Mallorca, Ibiza, Barcelona og Costa del Sol.
Allerede i sommeren sidste år lød de første alarmklokker: I juli 2018 tog 5,6 pct. færre briter på ferie i Spanien. Midt i højsæsonen, hvor der ellers tales mere engelsk og tysk på Mallorca end spansk.
Mange har forsøgt at forklare nedgangen:
Den kan f.eks. skyldes det dårlige sommervejr i Spanien – sammenlignet med den rekord-sommer, vi oplevede i Nordeuropa.
Andre mener, at mange englændere blev bange for at bruge penge, efter at de første Brexit afstemninger havde sendt Storbritannien på en glidetur ud af det trygge samvær i EU.
Kun få tør spå, hvad der vil ske efter den nye Brexit afstemning i næste uge og det endelig farvel om tre uger – den 29. marts.
Indtil videre har Spanien kunnet registrere en lille stigning i britiske bookinger i januar og første del af februar. Men det kan hurtigt ændre sig.
For en sikkerheds skyld har turist-organisationen for de Baleariske Øer – Mallorca, Ibiza, Formentera og Menorca – vendt deres reklame kanoner mod Skandinavien, USA og Canada. Her skal der vindes nye kunder, hvis briterne svigter….
Skriv et svar