Som optakt til det fælles-europæiske Corona pas den 1. juli er EU-Rådet i går blevet enige om en række retningslinier, der skal gøre koordinationen bedre mellem de 27 medlemslande i unionen.
Meget I de nye råds-forslag er diplomatiske vendinger, men der er i hvert fald én ganske konkret fornyelse. Nemlig ændrede regler for, hvordan landene bliver placeret i de forskelligt farvede kategorier efter deres Corna smitte-status.
De nye modificerede farver tager for første gang hensyn til vaccinationens oprindelse og udbredelsen af nye og bekymrende Corona varianter i Europa:
Grøn farve – altså helt fri rejse – får et land fremover, hvis 14-dages målingerne ligger lavere end 50 smittede pr. 100.000 indbyggere. Desuden må antallet af positivt testede ikke overstige fire procent. EU foreslår også et alternativt – nemlig smitte på 75 og positive tests på under én procent.
Orange kan et EU-land kalde sig, hvis 14-dages målingerne er mellem 50 og 75 og positive tests på fire procent eller højere. Alternativt er man orange, når smittetallet er mellem 75 og 200 og det positive testtal på under fire procent. Eventuelt kan orange også betyde smittetal på under 50 og positive tests på fire procent eller mere.
Rød kulør uddeles, når 14-dages målingen er placeret mellem 75 og 200 og positive tests under fire procent. Rød får et land også, hvis et land har en smitte-udbredelse på mellem 200 og 500 personer pr. 100.000 indbyggere.
Mørkerød vil de færreste lande gerne har stempel for. Ved mørkerød er smitte-spredningen på over 500.
Ifølge EU-Rådet må fortsat kræve, at rejsende fra et orange eller rødt område skal være mindst i besiddelsen af en negativ Corona tests for at få adgang til et land.
Har de ikke en frisk Corona test, må folk fra et rødt land forvente at blive sendt i karantæne ved ankomst – indtil deres tests ændrer til negativt.
Kommer fra et orange land, vil de blive testet ved ankomsten til det nye land.
Børn under 12 år slipper for at gå til test. Godt at vide, hvor sommer- og familie-ferierne står for døren.
Har man et digitalt Corona pas som f.eks. det danske, kræves ingen ny test eller selv-isolation ved ankomsten til et nyt EU-land. Dog skal man sikre, at stikket i skulderen er foretaget med en EU-godkendt vaccine, og at det er slet mindst 14 dage før afrejse….
(Indledningsfoto til artiklen: EU Rådet)
Skriv et svar