I sommeren sidste år gav de mange natur-brande i landene omkring Middelhavet turismen svare problemer.
Ikke mindst gik brandene hårdt ud over Grækenland med populære Rhodos i centrum, hvor tusinder af mennesker – både turister og lokale beboere – måtte evakueres i sikkerhed for flammerne.
Også Italien, Spanien og Portugal oplevede naturbrande midt i turist-sæsonen. Derfor er bekymringerne store for, at det samme kan ske i år igen.
Lokale beboere har mange steder fundet løsninger på at håndtere risikoen for brandene, der skyldes højere temperaturer og mere tørke som følge af klima-forandringerne.
Til gengæld begyndte mange turister allerede sidste år at spekulere over, om de måske skulle vælge andre og mindre brandfarlige rejsemål til sommerferien i år.
Ifølge den store tyske rejseportal HolidayCheck holder 80 procent af ferie-bestillingerne nu øje med, om deres valgte ferie-destinationer er i fare for at få ekstreme vejrforhold og natur-katastrofer som brande eller oversvømmelser.
Over halvdelen af den rejsende, som portalen har interviewet, undgår bevidst regioner, hvor der var naturbrande sidste år.
Alternativt flytter de deres ferie fra højsæsonen til andre tidspunkter af året, hvor risikoen for brande er mindre.
Det tyske analyse-firma A3M med base i Hamborg er egentlig specialist i at vurdere den generelle sikkerhed i alverdens lande.
A3M’s “Travel Risk Map” plejer at omhandle ting som terror-risiko, politisk stabilitet, krig, kriminalitet, naturkatastrofer og sygdomsfare.
I år har analytikerne for første gang tilføjet et Europa-kort over risikoen for naturbrande som dem, der skræmte os i 2023.
Europa-kortet kan I se aftrykt i forbindelse med denne artikel, men groft sagt er faren for natur- og skovbrande igen denne sommer størst i landene omkring Middelhavet.
Rejse-eksperterne fra HolidayCheck tilføjer en håndfuld gode råd, som kan være med til at mindske risikoen for, at man står med en brand foran hoteldøren:
Skift feriemål og rejse-tidspunkt
Den umiddelbart nemmeste løsning er at undgå bestemte rejsemål og rejse-måneder, hvor varmen og faren for brande er størst. Man kunne f.eks. flytte sine Middelhavs-rejser til pinse- eller efterårs-ferien. I hvert fald ikke tage dertil, hvor de fleste andre også gør det.
Hold ferie mere nordpå
Det kunne også være et forslag at følge trenden ”coolcation.” Den går ud på at holde sine ferier i køligere områder, hvor risikoen for naturbrande forårsaget af varme er mindre. Det kunne f.eks. være i Danmark, de øvrige skandinaviske lande eller i Holland, Belgien, Tyskland, Baltikum og Østrig.
Vælg pakke- og charter-rejser
Hvis man skulle foretrække Middelhavs-området, og der skulle opstå naturbrande, er man bedre sikret som charter-turist end som rejsende på egen hånd. Det gælder ikke mindst, når det gælder om at finde en hjemrejse i faretilfælde. I begge tilfælde er det vigtigt at tegne en god rejseforsikring.
Hold øjne og ører åbne
Turister, der oplevede naturbrande sidste år, opdagede hurtigt, at de ikke kunne stole på informationer fra hoteller og rejsebureauer alene. Derfor er det bedre at være pro-aktiv og holde sig orienteret via f.eks. lokale nyhedsmedier og Udenrigsministeriets hjemmeside….
(Indledningsfoto til artiklen: A3M Global Monitoring)
Skriv et svar