Så kom den omsider. Lempelsen i danskernes rejser til udlandet. Sommerferien ser ikke ud til at være helt smadret denne sommer, hvis drømmen, ønsket og planerne gjaldt en tur sydpå.
De nye lempelser indledes den 1. maj, men sådan helt åbne bliver døre, grænser og gates i lufthavnene først i slutningen af juni – de 26.
Og dog. Meget kan ske inden da, og Corona virussen står desværre ikke stille. Desuden er åbningen kun fra dansk side. Hvem ved, om de lande, man gerne vil holde ferie, også har spærret portene op?
Et andet forbehold er, at adskillige typiske ferielande stadig har kraftige restriktioner i funktion. Nogle har f.eks. udgangsforbud om aftenen og lukkede restauranter. Det har f.eks. Tyskland.
Sommerferien bliver heller ikke ”normal”, når man skal gå med mundbind overalt og skal begrænse det antal mennesker, man må være iblandt. Sociale afstande skal overholdes, men det kender vi jo allerede hjemmefra.
Tredje forbehold er, at mange lande vil kræve, at turister er færdig-vaccinerede. Netop dét kan sagtens blive et problem for danskerne.
Kun en forholdsvis lille procentdel af danskerne har fået Corona stikkene, og de er ikke nødvendigvis den befolkningsgruppe, der typisk rejser til udlandet på ferie.
Dertil kommer, at morgenens nyhed om et midlertidigt stop for Johnson & Johnson vaccinen kan betyde en forsinkelse af de danske vaccineringer med seks uger.
Hvor mange danskere kan så reelt rejse på ferie til udlandet med et fint udfyldt Corona pas, når sommerferien nærmer sig i juni.
Heldigvis ser det ud til, at flere af danskernes favorit destinationer som f.eks. Grækenland godt vil nøjes med en dokumentation for, at man har fået foretaget en frisk PCR test senest 72 timer før afgang.
Endelig gælder de nye danske lettelser udelukkende lande i EU. Populære destinationer som USA, Asien, Mellemøsten eller for den sags skyld England er ikke med. Endnu da.
Den danske regering arbejder med en åbningsplan i fire faser. Den første er åbning af grænserne den 21. april, som jeg har beskrevet i en separat artikel. Her er de tre øvrige faser:
Fase 2 indledes den 1. maj. Den betyder, at færdigt-vaccinerede danskere og udlændinge – herunder turister – fra gule og orange EU- og Schengen-lande kan rejser ind og ud ad Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse.
Fase 2 kræver dog fortsat, at folk udefra skal fremvise en negativ Corona test ved indrejse. Den må være op til 48 timer gammel – ikke som nu maksimalt 24 timer.
I Fase 3 skal incidens-grænsen for at åbne og lukke gule og orange lande hæves fra de nuværende 20/30 til 50/60. Det vil sige antallet af smitte-tilfælde pr 100.000 indbyggere over syv dage. I Tyskland lå dette tal i går på 141.
Kravet om anerkendelses-værdige formål afskaffes for alle udlændinge, der rejser ind fra orange lande. Det gælder dog kun udlændinge, som har bopæl i EU-og Schengen-lande).
Det betyder, at bl.a. turister fra orange lande – i modsætning til i dag -vil kunne rejse ind i Danmark, hvis de er vaccinerede eller har været smittet tidligere. Opfylder de ikke disse krav, skal de testes og gå i isolation.
Fase 4 åbner, når et EU Corona-pas er på plads og implementeret. Efter planen er det den 26. juni.
Corona-passet vil gøre det muligt at holde sommerferie i Europa og modtage sommerturister i Danmark. Dog under forudsætning af, at vedkommende kan fremvise dokumentation på, at man enten er blevet testet negativ,er blevet vaccineret eller er tidligere smittet….
(Indledningsfoto til artiklen: Maximilien T’Scharner / Unsplash)
Skriv et svar