Efter to år med stort set ingen efterspørgsel efter feriebiler har biludlejnings-selskaberne alt for få køretøjer til sommerens store invasion af mennesker.
Ligesom private og firmaer, der vil købe nye biler, kan lejeselskaberne heller ikke skaffe køretøjer. Der er lang ventetid hos de fleste bilfabrikker.
Derfor advarer forsikrings-selskabet If om, at man skal få hurtigst muligt styr på feriebilen og researche grundigt inden.
Desuden skal man være forberedt på langt dyrere lejebiler end normalt fra tidligere år. Det gælder både i Danmark og i udlandet.
I år er den gennemsnitlige lejepris om dagen steget med 30 procent i forhold til sidste år. Og da kostede bilen allerede 40 procent mere end i sommeren 2019, fortæller Dansk Mobilitet. Det er branche-organisationen for biludlejnings-firmaer under Dansk Erhverv.
”Manglen på mikrochips, stigende stålpriser og lange venetider gør, at de fleste biludlejere ikke kan få biler nok. De er nødt til at sætte prisen op, hvis forretningen skal løbe rundt,” forklarer Christoffer Greenfort. Han er sekretariatschef i Dansk Mobilitet.
Han tilføjer, at nogle selskaber tager en del af deres lejebiler ud af den samlede flåde for at holde resten kørende.
Hos det store biludlejnings-selskab Sixt genkender Per Henrik Brask den aktuelle trend. Han er Fleet & Procurement Director hos Sixt i Danmark:
”Først Corona og siden krigen i Ukraine. De er skyld i, at priserne er stigende og udvalget af biler begrænset. Vi kan slet ikke få biler nok. I Danmark kommer vores kunder ikke til at opleve, at vi mangler biler, men de vil ofte være lidt ældre og lidt dyrere at leje end sædvanligt,” siger Per Henrik Brask.
Forsikringsselskabet If forudser adskillige benspænd, som danskere risikerer at snuble over på årets sommerferie. Høje billejer er blot en af dem.
”Bilferien kan let gå hen og blive markant dyrere end i tidligere år, og dét skyldes ikke kun voldsomme stigninger i benzinpriserne,” advarer Birgitte Ringbæk. Hun er kommunikationschef hos If Forsikring.
”Mangel på lejebiler giver også forsikrings-selskaber problemer. Det gør det svært fos os at skaffe låne- eller reservebiler til kunder, hvis bil er brudt sammen eller har været ude for et uheld på ferien,” fortsætter hun.
If anbefaler derfor, at man úndersøger markedet her og nu og booker sin feriebil hurtigst muligt. Lad være med at vente, indtil I ankommer til ferie-destinationen. Køb også de relevante forsikringer hjemmefra.
If tilføjer, at det er en god idé at filme lejebilen eller tage billeder hele vejen rundt ved overtagelsen. Så kan man senere dokumentere over for biludlejeren, at ridser og buler llerede var på bilen, da man fik nøglerne til den.
Endelig skal folk, der kører på sommerferie i egen bil udvise ekstra agtpågivenhed. Mangel på reservedele vil nemt kunne mærke, hvis uheldet er ude under ferien. Derfor er rådet fra If at få tjekket sin bil rigtig godt igennem, inden man kører sydpå.
Til sidst nogle gode råd til bilferien fra forsikringsselskabet If:
- Book lejebil i meget god tid. Udbuddet af biler er mindre og priserne markant højere i år.
- Køb alle forsikringer ved booking af bilen. Så opstår der ikke overraskelser med priser og dækninger, når man overtager køretøjet.
- Bestil med mulighed for ændring eller afbestilling.
- Dokumentér bilens tilstand ved overtagelsen. Videofilm og/eller tag billeder, så du undgår diskussioner om skader og buler, når du afleverer bilen igen….
(Indledningsfoto til artiklen: Jan Claus / Pixabay)
Skriv et svar