Næsten dagligt modtager danskerne nye triste meddelelser om, at livet bliver dyrere at leve næste år.
Fjernvarme og strøm får et ordentligt gok i prisen. Det samme gør elektronik og mange andre varer. Senest lød nyheden i dag, at IKEA møbler bliver op til 50 procent mere kostbare at købe.
Så mangler vi bare, at det også skal koste mere at rejse i det nye år.
I første omgang nej. På grund af for mange billetter og for få passagerer er flyrejser i Europa billigere end nogensinde før.
Til gengæld ser det ud til, at pakkerejser og hotel-overnatninger bliver dyrere i det nye år. 100 til 300 kroner i gennemsnit pr. ferierejse til sommer.
Prisstigninger vil danskerne også mærke, når de igen besøger en af de populære ferie-destinationer ved Middelhavet.
Her er føde- og drikkevarer stadig meget billigere end hjemme i Danmark, men prøv at sammenligne med sidste gang, I var afsted sydpå. Så er der en markant forskel.
Forklaringen er selvfølgelig, at Sydeuropa er ramt af præcist samme inflation, samme prisstigninger og råvare-mangler som os her oppe i nord.
I Spanien lå inflationen på 5,5 procent i november og ventes at nå 6,7 procent her i december. Det er den højeste i næsten 30 år.
Det betyder højere elpriser og højere udgifter til opvarmning. Tag f.eks. de sydeuropæiske supermarkeder. Her kommer 50 procent af energi-forbruget fra kølediskene – den anden halvdel fra air condition anlæggene.
Ifølge den store spanske avis «El Diario» forsøger butikker, restauranter og hoteller at undgå prisstigninger ved at skære i deres fortjeneste.
Det hjælper blot ikke, når turister bliver borte, og den lokale befolkning sparer på deres indkøb af mad og andre forbrugsvarer.
På Mallorca og nabo-øerne i Balearerne ligger prisstigningerne højere end på det spanske fastland. Faktisk er de de højeste siden 1990’erne.
Hvad betyder det så for danskerne og deres næste ferie sydpå – f.eks. i sommeren 2022, hvor Omikron pandemien forhåbentligt er overstået, og rejsemulighederne igen er (næsten) normale?
Trends & Travel har spurgt hos Danmarks største rejse-arrangør – Spies. Her har man allerede fuldgang i salget af ferierejser i sommeren 2020 og til vinter-halvåret 2022/23:
”Vi har løbende haft forhandlinger med vores partnere og leverandører i ferielandene. På den måde har vi kunnet begrænse pris-stigningerne til et gennemsnit på 100 til 300 kroner pr. rejse,” forklarer kommunikations- og pressechef Sofie Folden Lund fra Spies.
”Selvom priserne på brændstof og elektricitet stiger i 2022, forventer vi ikke højere priser på vores rejser. Sådan er situationen lige nu, og den kan ændre sig hurtigt,” fortsætter hun.
Spies kalder fremtiden for uforudsigelig. Derfor følger rejseselskabet løbende udviklingen tæt. Eventuelle nye prisstigninger afhænger f.eks. at ”udbud og efterspørgsel” efter ferierejser i de kommende måneder….
(Indledningsfoto til artiklen: Spies)
Skriv et svar