Flyvning er stadig den sikreste form for transport. Sandsynligheden for at blive dræbt på en rejse med passagerfly er 1 til 7,9 million. Langt mindre risiko end at tage bil, tog, skib, bus, cykel eller gåben.
Flyvning er statistisk set blevet fire gange mere sikkert end for 25 år siden og 30 gange mere end i 1970’erne, hvor det ikke længere kun var rige, som havde råd til at flyve.
Imponerende, når man tager i betragtning, at der i dag er langt flere passager maskiner i luften end nogensinde før. Sidste år rejste over fire milliarder mennesker med fly.
Alligevel sker der ulykker: I går kunne vi her på Trends & Travel afsløre, at antallet af dræbte ved flyulykker var 12-doblet i 2018 sammenlignet med året før, der til gengæld var det mest ublodige i mands minde. 542 mod 40 ofte for at være præcis.
I dag følger vi så op med en ny statistik, der udpeger de 10 sikreste flyselskaber at rejse med. Dem, hvor risikoen for at rende ind i uheld og ulykker er allermindst.
Hvis man vil føle sig helt sikker, skal man vælge Finnair. Det finske flyselskab har afløst Emirates som det sikreste at rejse med i 2018. Emirates rutsjede ned på en respektabel fjerdeplads.
Helt med fremme blandt de mest sikre finder vi også Norwegian på en flot tredjeplads. Det norske lavpris selskab overgås kun af Scoot Tigerair fra Singapore – og altså af Finnair helt i top.
I den anden ende af skalaen ligger en række russiske, ethiopiske og indonesiske flyselskaber som de mindst sikre at rejse med. I hvert fald statistisk set.
Vurderingerne kommer fra det tyske flysikkerheds-firma JACDEC, der hvert år måler risiko-faktoren ved at rejse med verdens 100 største flyselskaber. Den seneste nye 2019 er netop offentliggjort.
JACDECs eksperter arbejder tæt sammen med luftfarts-myndigheder over hele kloden og analyser både flystyrt, savnede, antal dødsfald og kvæstede samt rapporterede ”episoder” eller ”næsten-uheld”. Det hele ender i en statistik, der viser risikoen ved at flyve gennem 30 år.
Hvornår er flyvning farligst?
Ud fra sine mange data kan JACDEC også læse, hvor og hvornår det er farligst at flyve – og hvilken del af flyrejsen der indeholder den højeste risiko.
Ikke overraskende er landingerne den mest kritiske fase af en flyrejse. 35,6 pct. af 315 registrerede uheld og ulykker i 2018 skete på flyveturens sidste del. Starter er langt mindre farlige med 14 pct.
Relativt set er korte flyvninger mere risikofyldte end de lange ruter. De foregår nemlig oftere via små lufthavne, der har knap så avancerede landings- og start-systemer som de store internationale.
Her er Top-10 listen over verdens i øjeblikket mest sikre flyselskaber:
- Finnair – Finland
- Scoot Tigerair – Singapore
- Norwegian – Norge
- Emirates – Forenede Arabiske Emirater
- Air Europa – Spanien
- Transavia – Holland
- Etihad – Forenede Arabiske Emirater
- Virgin Atlantic – England
- KLM – Holland
- Jetstar – Australien
Skriv et svar