2018 tog rekorden som det år, hvor der var flest flyforsinkelser. Især var den gal i sommeren og efteråret sidste år, hvor strejker hos flyveledere og personale hos Ryanair kostede mange aflysninger og fly, der først kom afsted flere timer senere end planlagt.
Forsinkelser kan dog også opstå i forbindelse med vinterferien, der kører for fulde omdrejninger i denne uge og de næste to-tre uger frem.
Det advarer verdens førende konsulentfirma – AirHelp – der har speciale i at hjælpe flypassagerer med at få kompensation for forsinkelser, aflysning og over-booking af flyafgange.
Den værste dag er fredag den 22. februar, spår AirHelp. Hele weekenden i uge otte er risikoen stor forsinkelser.
De kan gå ud over både de mennesker, der rejser sydpå for at opleve syd og sol – og dem, som hellere vil stå på ski og mærke ski.
Ifølge AirHelp er danskerne især vilde efter at tage på vinterferie i Norden. Både Stockholm og Oslo ligger således blandt de fem mest populære destinationer her i februar.
I de seneste tre år har 8.500 danskere haft ret til at få kompensation på næsten 19 millioner kroner (2,5 mio. euro) i deres vinterferie. Et stort antal har aldrig forlangt at få de penge.
Hvis man vil prøve at undgå det værste rejse-mylder i luften, skal man flyve om tirsdagen i februar. Her afgår 9 af 10 passagerfly til tiden. På torsdage og fredage er det kun 86 og 79 pct.
Her er de fem ruter, som havde de fleste forsinkelser i 2018 fra danske lufthavne:
- Rom i Italien
- Geneve i Schweiz
- Gdansk i Polen
- Stockholm i Sverige
- Trondheim i Norge
AirHelp har også registreret, hvor mange danske afgange og passagerer, der var påvirket af forsinkelser i vinter-ferien i 2018. Det var 25 flyafgange og 2.000 passagerer.
Det var dog kun halvt så mange som i februar 2017. Her blev 4.200 danske passagerer forsinket i 39 flyafgange fra danske lufthavne.
Her er passagernes rettigheder
EU’s lov nummer EC 261 siger, at passagerer er beskyttet og berettiget til kompensation, hvis deres fly er forsinket eller aflyst – eller hvis de er nægtet boarding.
Kompensationen gælder dog ikke, hvis forsinkelsen skyldes ”ekstraordinære omstændigheder”, der f.eks. kan være strejker hos lufthavns-personale, sikkerheds-trusler, ekstreme vejrforhold samt politiske og civile uroligheder.
Passagerer, som har været udsat for fly-aflysninger og forsinkelser, kan have ret til maksimalt 600 euro i kompensation. Det kræver dog:
- Flyet skal være mere end tre timer forsinket
- Flyet er aflyst
- Flyselskabet nægter passageren boarding
AirHelp, der blev stiftet i Danmark, men nu er repræsenteret i en lang række lande verden over, hjælper hvert år ni millioner passagerer med at få kompensation.
Tallet kunne dog være betydeligt større. 87 pct. af flypassagererne kender nemlig ikke deres rettigheder. Kun 66 pct. søger den kompensation, de har ret til.
Skriv et svar