Hos mange flyselskaber – ikke mindst de asiatiske og arabiske – hersker fortsat skrappe regler om, hvordan det kunde-relaterede personale skal være klædt og se ud med hensyn til make-up og frisurer. Man skal kunne se tydeligt forskel på, om det er en stewardesse eller en steward.
Sådan er det ikke længere hos alle vestlige flyselskaber. Her den øjeblikkelige samfunds-trend om, at der ikke må gøres forskel på kvinder og mænd og et eventuelt tredje køn også begyndt at være tydelig.
Nu er det blevet tilladt, at kvinderne på fly og ved check-in pultere godt stå uden den store bemaling i ansigtet. Mandlige kolleger må have længere hår, og tatoveringer er tilladt hos begge køn.
Det seneste flyselskab, som har åbnet for den køns-neutrale fremtid, er Alaska Airlines. Med sine 329 fly er Alaska USA’s sjettestørste. De største aktiviteter har selskabet fra Californien i syd til Alaska i nord.
Flyselskabet meddeler, at det har ændret sine retningslinier for udseende og uniform efter aftale med sine ansatte, så reglerne støtter en større diversitet:
Kvindelige kabine-medarbejdere må f.eks. gerne gå med slips, skjorte, vest og i bukser, som tidligere var forbeholdt deres mandlige kolleger.
Om man så også vil se stewarder i nederdele og høje hæle, er mere tvivlsomt. I princippet er der ikke noget i vejen for det.
Mere sandsynligt er det at opleve mandlige Alaska ansatte på arbejde med langt hår, smykker i ørerne, piercing i næsen og neglelak på fingrene.
Den grundlæggende idé er, at alle ansatte skal kunne gå i det tøj, de har det bedst og mest behageligt at arbejde i. Så er det spørgsmålet om maskulin eller kvindelig beklædning ikke længere relevant.
Flyselskabet har også opdateret sine hygiejne-forskrifter, således at tatoveringer nu er tilladt flere steder på medarbejdernes krop.
Flyselskabet har også opdateret sine hygiejne-forskrifter, således at tatoveringer nu er tilladt flere steder på medarbejdernes krop.
Alaska Airlines har desuden igangsat udviklingen af en ny generation uniformer hos designeren Lulu Yang fra Seattle. Beklædningen bliver kønsneutral og med fokus på pasformen, Den skal bæres af kabine-personale, folk i kunde-service og lounge-medarbejdere i uniform.
Som nævnt er Alaska ikke det første flyselskab, der har taget skridtet mod køns-neutralitet – nogle vil sikkert kalde det kønsløst.
I USA har United Airlines indført lignende bestemmelser som Alaskan, mens Luxair i Europa giver sine medarbejdere frihed til vise sig, som de har det bedst med….
(Indledningsfoto til artiklen: Alaska Airlines)
Skriv et svar