I slutningen af maj blev alle 64.000 ansatte i det store amerikanske flyselskab Delta Air Lines udstyret med nye uniformer.
Det betød, at over en million stykker tøj fra den gamle kollektion skulle kasseret. En kæmpe opgave at få designet og syet i alle de størrelser, som et personale nu bærer. En stor udfordring til logistikken, for alle skulle jo begynde at gå i den nye uniform på samme dag og samme tid, uanset hvor de måtte befinde sig kloden.
Og bagefter det store spørgsmål, hvad man skal gøre med 159 tons kasseret tøj.
Delta Air Lines besluttede sig til at gå i samarbejde med firmaet Looptworks, der har specialiseret sig i ”upcycling” – ikke ”recycling”.
Hvad det betyder? Joh, Looptworks forvandler tilsyneladende gamle og ubrugelige ting til nye og praktiske produkter.
De gamle Delta uniformer får ny et nyt liv som håndtasker, rygsække, laptop taster, etuier osv. De kommer til salg fra oktober til priser mellem 35 og 160 USD.
Produkterne er ikke kun fremstillet af gamle uniformer. For at give dem ekstra stabilitet arbejder Looptworks også læder fra kasserede sæder i Delta fly ind i dem.
I øvrigt ”up-cycler” Delta og Looptworks ikke kun. De ”re-cycler” også, så f.eks. jakker, skjorter og bukser i særlig god stand bliver doneret til velgørende organisationer – dog uden Delta logoer og rang-striber på ærmer og skuldre.
Uniformer i dårlig tilstand går i stedet igennem en ”down-cycling” proces”. De bliver skåret i små stykker, der bruges som fyld i f.eks. sofasæder og hundesenge.
Delta Air Lines er bestemt ikke et første flyselskab, som sender sit affald til genbrug. Miljø er i det hele taget blevet et stort emne hos mange selskaber. I mange tilfælde, fordi det er godt at markedsføre sig på i disse øko-fokuserede tider.
Nogle flyselskaber som Ryanair og easyJet vil afskaffe éngangs-plastik til f.eks. sugerør, bestik, kopper, flasker, glas, tallerkener osv.
Andre får lavet møbler af kasserede flydele, tasker af gamle redningsvest eller fodbolde af udslidte flysæder….
Skriv et svar