Folk i Storkøbenhavn er rigtig gode til at søge om erstatning og kompensation, når deres fly bliver forsinket, aflyst, eller afgangen er overbooket, så der ikke er plads ombord – selvom man har gyldig billet.
Til gengæld er borgerne i Tønder, Billund og Stevns ikke klar over, at man har ret til erstatning – eller de gider ikke besværet med at diskutere med flyselskaberne for nogle få hundrede kroner.
I hvert fald viser en ny analyse fra konsulent-firmaet Flyhjælp, at sønderjyderne i Tønder Kommune har det største beløb til gode for flyforsinkelser.
364 kroner i gennemsnit for at være præcis. Uanset, om man er seks måneder eller 65 år gammel – og om man har været ude at flyve eller ej.
Så ser situationen helt anderledes ud på Frederiksberg. Her har hver indbygget kun 18 kroner til gode i gennemsnit.
Hvorvidt det skyldes, at Frederiksberg-borgerne flyver mere end tøndringerne og derfor kender deres rettigheder bedre, fortæller Flyhjælp ikke. Men det kunne godt være en forklaring.
Ligesom flere andre konsulent-firmaer har Flyhjælp specialiseret sig i at yde juridisk bistand til flypassagerer.
Det er en efterhånden ganske stor forretning. Ifølge Flyhjælp har danskerne over 1,26 milliarder kroner til gode fra flyselskaberne.
Op imod halvdelen bliver formentlig aldrig opkrævet. Flere undersøgelser viser nemlig, at 45 pct. af danskerne slet ikke kender deres rettigheder.
De er fastlagt i EU’s Forordning 261, som siger, flypassagerer har ret til at få kompensation, hvis deres fly bliver forsinket med over tre timer eller helt aflyst.
Der er naturligvis nogle juridiske forbehold, som skal opfyldes for at få ret til erstatningen. Det er f.eks, at forsinkelsen skal være flyselskabets skyld.
Desuden skal rejsen enten være foretaget med et europæisk flyselskab eller starte fra en lufthavn i EU. Helt nye regler, som Trends & Travel beskrev i sidste uge, udvider erstatnings-mulighederne til også at omfatte videre-flyvning fra en ikke-EU lufthavn efter mellemlanding.
Forbrugerrådet har været ude med anbefalinger om, at passagerer slet ikke behøver at gå til et af de juridiske konsulent-firmaer for at deres retmæssige kompensation.
Det er korrekt, men de færreste danskere gider at bruge tid og besvær på at skrive mails og breve frem og tilbage med flyselskaberne. De trækker ofte sagerne i langdrag i håbet om, at så opgiver de utilfredse kunder.
Alt andet lige er det en overvejelse at tage, om man ikke hellere skal hyre en jurist, der kender reglerne ud og ind – og så betale en andel af erstatnings-summen til ham – end at ordne sagen selv.
Det maksimale beløb, som Forordning 261 giver adgang til, er 600 euro eller ca. 4.500 kroner. I de fleste tilfælde vil den opnåede kompensation være noget mindre.
Men tilbage til danskernes evne til at skrabe deres penge hjem fra flyselskaberne.. Her er Flyhjælps hitlister over de kommuner, hvor borgerne har mest og færrest penge til gode. Beløbene er udregnet som et gennemsnit pr. indbygger:
- Tønder Kommune – 364 kroner
- Stevns Kommune – 359 kr.
- Billund Kommune – 356 kr.
- Lolland Kommune – 351 kr.
- Aabenraa Kommune – 349 kr.
I den anden ende af skalaen ser tallene således ud:
- Frederiksberg Kommune – 13 kroner
- Københavns Kommune – 58 kr.
- Hørsholm Kommune – 82 kr.
- Dragør Kommune – 98 kr.
- Gentofte Kommune – 104 kr.