Det er ikke nemt at stille alle tilfreds. Den ene dag vil folk det ene for så at vende 180 grader 24 timer senere.
Det er præcist, hvad Venedig oplever i dag, hvor den populære ferieby har levet i et døgn med sit opsigtsvækkende krav om indgangsbillet for én-dags-turister.
Efter flere års tilløb var den nye entré-billet på fem euro (omsider) blevet indført under stor medie-bevågenhed verden over torsdag.
For så at opleve, at Venedigs befolkning demonstrerer MOD den nye afgift i dag fredag.
De samme mennesker, som har klaget over over-turisme og ville have nogle af de årligt 15 millioner turister skræmt væk, vil nu alligevel ikke have, at besøgende skal betale for at se Venedig.
Flere hundrede demonstranter samledes i dag i Venedigs bycentrum for at protestere mod den nye gebyr, som 16.000 turister måtte betale på førstedagen ved hjælp af deres mobiltelefon og en QR-kode:
”Vi tror ikke, at den nye gebyr virker. Den strider mod den italienske forfatning og EU’s krav om fri bevægelighed. Vi vil ikke være den eneste by i verden, som man skal betale indgangs-billet til,” siger aktivisten Guido Sattin til den engelske avis ”The Guardian.”
Venedigs byråd for turisme – Simone Venturini – ryster opgivende på hovedet:
”Nu har vi diskuteret i 60 år om, hvordan vi kan få styr på turismen, og for første indledt et seriøst skridt, og så er det også galt. Demonstranterne mener åbenbart, at byrådet er deres fjender. Helt forkert.”
Entré-gebyren er i første omgang kun en prøveballon, som er introduceret på særligt travle 29 turist-dage her i sommer. Til efteråret vil Venedigs byråd tage forsøget op til vurdering.
I mellemtiden holder mange andre byer et vågent øje med erfaringerne fra Venedig. De føler sig nemlig også overrendt af turister.
Venedig har også andre nye regler på vej:
Fra den 1. juni er større turistgrupper med rejseguide forbudt i byen. Maximum størrelsen er 25 turister. Ellers fylder de for meget i gadebilledet.
Venedig forbyder også, at guider har højttalere og megafoner med. De støjer for meget, mener indbyggerne i Venedig og på de omliggende øer Murano, Torcello og Burano.
Turistgrupperne må heller ikke opholde sig i længere perioder på Venedigs broer og i smalle gyder og stræder.
Allerede i et par år siden er større krydstogtskibe på over 40.000 tons forment adgang til Venedigs indre by. I dag ser man heller ikke længere billeder af skibe, der er højere end den gamle bys tage.
Problemet med skibene var ikke kun deres fysiske fremtoning. De bølger, som de skaber, har også negative indvirkninger på de træ-fundamenter, som Venedigs huse står på.
Desuden var krydstogt-turister heller ikke særligt økonomisk attraktive i forhold til andre turister. De var kun kort på besøg, brugte stort set ingen penge, men efterlod tonsvis af affald….
(Indledningsfoto til artiklen: Hitesh Choudary / Pexels)
Skriv et svar