Så er der en god nyhed til alle dem, der bruger telefon, når de er ude at rejse i Europa – og hvem har ikke altid mobilen med i lommen eller tasken?
EU-parlamentet er nemlig på vej til at vedtage, at den gratis roaming mellem teleselskaber skal fortsætte i yderligere ti år.
Aftalen betyder, at teleselskaberne ikke må gøre mobiltelefoni dyrere, når abonnenten skifter mobilnet undervejs gennem Europa.
EU kommissionen vil samtidig kigge nærmere på problemet med ekstra regninger for telefon-opkald mellem to europæiske lande.
Den nuværende ”Roam like at Home” aftale blev vedtaget i 2017 og stod til at udløbe den 30. juni 2022. Det er nu undgået.
Når forbrugere var ude at rejse i EU, var målet med den populære aftale var, at de ikke skulle møde ekstra afgifter ud over, hvad de betalte i mobil-abonnementi deres hjemland.
Det fungerer i princippet med de såkaldte roaming-afgifter, men ikke i praksis: Dér møder forbrugerne nemlig ekstra krav om penge for ”intra-EU” opkald på 19 cent eller ca. kroner pr. minut.
Det forvirrer forbrugerne, fordi de oplever, at noget, der egentlig ikke skulle koste ekstra, alligvel gør det. Bare gemt bag to forskellige betegnelser.
EU-Kommissionen lover, at den vil kigge nærmere på problematikken, men vil ikke love, at afgifterne til ”intra-EU” opkald vil forsvinde helt. Snarere er der mulighed for, at de kan blive billigere i fremtiden.
Roaming-aftalen fra 2017, der nu er forlænget til 2032, har flere fordele end kun det rent pekuniære:
Aftalen sikrer også, at forbrugerne har krav på samme opkalds-kvalitet og data-hastighed på mobilen, som de er vant til fra deres hjemland – uanset hvor de måtte befinde sig i EU.
Det kan dog ikke lade sig gøre overalt. Ikke alle lande har f.eks. så veludbyggede mobilnet som Danmark med 4G overalt og 5G på vej ud i alle ender og kanter.
Desuden sikrer ”Roam like at Home” aftalen, at rejsende i Europa har adgang til nød-opkald uden ekstra omkostninger via 112-nummeret.
Det gælder både SOS meldinger som opkald og sms – og med gratis overførsel af informationer om den nødstedtes geografiske placering.
Endelig vil EU skære ned i den grossist-betaling, som teleselskaber afkræver af hinanden, når kunder skifter mobilnet på deres vej gennem Europa.
Grossist-prisen ligger i øjeblikket på to euro pr. gigabyte (Gb). Frem til 2027 vil den blive sænket til én euro pr. Gb,
Hvis en forbruger kommer til at gå ud over den begrænsning i taletid og data-forbrug, som er fastsat i deres kontrakt med teleselskabet, må de fremover ikke blive afkrævet mere end grossist-prisen.
Forlængelsen af den gratis roobil-roaming er aftalt i dag, men skal formelt godkendes af EU-Parlamentet og af Europarådet. Det ventes at ske i den nærmeste fremtid….
Skriv et svar