Sidste år rejste 22.000 danskere på charter-ferie mellem jul og nytår. I år ventes, at tallet bliver mindst lige så højt.
De fleste har jo nok allerede købt deres flybilletter. Forhåbentligt er ingen undervejs røget i de faldgruber, som skitseres i denne artikel.
De gode råd fra konsulentfirmaet Flyhjælp er dog universelle og kan bestemt også være gode at huske, hvis den næste nye flybillet bliver købt i det nye 2023.
Pas på skjulte omkostninger
Ved første øjekast virker meget billige flybilletter tillokkende, men vær opmærksom på skjulte gebyrer, der kan få prisen til at stige markant.
”De fleste lavpris-selskaber udbyder billetter til tilsyneladende fine priser, men når tillæg for bagage, sædevalg, mad og drik, administration osv. lægges op, er rejse-beløbet hurtigt meget højere. Nogle gange er afgifterne større end selve billetprisen,” forklarer Benedikte Bolvig Lund.
Hun er advokat og juridisk direktør for Flyhjælp, der er specialist at hjælpe flypassagerer med at få kompensation fra flyselskaber i forbindelse med forsinkelser, aflysninger og overbooking af flyafgange.
Hun tilføjer, at det kan være en fordel at overveje, om en dyrere flybillet, hvor flere af ydelserne er inkluderet, ikke i sidste ende giver mere værdi for pengene.
Desuden skal man være opmærksom på, at mange billige flyvninger ligger meget tidligt eller sent på dagen, hvor det kan være svært at blive transporteret til og fra lufthavnen uden ekstra udgifter til f.eks. taxa.
Sammenlign flyselskaber
Hvis I foretrækker en mere forudsigelig rejse-oplevelse uden bekymringer om ekstra tilkøb undervejs, er det en god idé at sammenligne flere flyselskabers tilbud på forhånd.
Hos nogle er en ok mængde håndbagage med i billetprisen, mens andre kræver ekstra for selv den mindste ekstra ting ud over f.eks. en lille laptop- eller håndtaske.
Tjek også om mad og drikke er inkluderet i prisen. Det er især vigtigt, hvis flyveturen tager flere timer, inden man når frem til sit rejsemål.
Planlægger du at have f.eks. mange nytårs-indkøb med fra rejsen, kan det være værd at undersøge, hvordan de forskellige flyselskaber håndterer bagage-regler. Indtjekkede kufferter kan nogle gange vise sig som en betydelig ekstra udgift.
Køb flybillet efter dine behov
Valget mellem billige eller dyre flybilletter afhænger i høj grad af den enkeltes behov.:
Rejser man let med kun beskeden håndbagage, kan lavpris-billetter sagtens være det helt rigtige valg.
Men er komfort og længere flyvetider vigtige, kan det betle sig at vælge en dyrere billet med flere inkluderede ydelser.
Fleksibilitet kan også være en nøgle-faktor i jagten på besparelser:
Hvis du kan være fleksibel med hvilke datoer og tidspunkter på dagen, som du kan rejse på, kan du ofte finde billigere billetter. Det gælder f.eks. flyvning uden for højsæson eller midt på ugen.
Benedikte Bolvig Lund understreger, at klar og transparent information om billetpriser, tillægs-ydelser og generelle passager-rettigheder er afgørende for, at forbrugerne kan forstå de samlede omkostninger på en flyrejse.
Hun anbefaler derfor, at man køber flybilletter direkte hos flyselskaberne i stedet for hos flyportaler online eller andre mellemhandlere:
”Tilkøb af en ekstra kuffert gennem flyselskabet tør jeg næsten garantere er billigere end, hvis man gør det hos online billet-formidleren”.’
Det samme gælder for afbestillings-beskyttelse og forsikringer. Køb dem direkte gennem hos ens forsikrings-selskab og tjek lige, om man ikke allerede har dem dækket gennem ens nuværende forsikringer….
(Indledningsfoto til artiklen: Jeshoot.com / Unsplash)
Skriv et svar