Corona pandemien har tvunget hele rejse- og flybranchen til at tænke nyt og anderledes.
Passagerers og gæsters sundhed står pludselig helt i top, og både flyenes indretning og alle procedurer omkring hoteller må ændres for at minimere risikoen for en ny virus smitte.
Bedre og hyppigere rengøring er blot ét eksempel på de positive ting, som Corona har medført. Blandt de mere besværlige er kravet om at bære ansigtsmaske i både lufthavne og under hele flyveturen.
Her på Trends & Travel har vi gennem de senere måneder vist adskillige eksempler på nye ideer til indretning af passagerfly, så de bliver mere Corona sikre.
Sæderne forsynes med et nyt betræk, der skifter farve, når det er blevet des-iinficeret med UV-lys, der dræber 99,9 procent af alle virus og bakterier. (Foto: PriestmanGoode)
Det har f.eks. været gennemsigtige plexiglas vægge mellem hvert sæde, eller at flysæderne placeres forskudt i forhold til hinanden, så passagererne ikke kan ånde direkte i ansigtet på naboen.
Den mest simple metode er at holde midterstolen ledig på en sæderække med tre. På den måde kan to passagerer holde en acceptabel social afstand indbyrdes.
Det britiske design firma PriestmanGoode kommer nu med et koncept, der er endnu mere omfattende og nytænkende. Med sæderne fra ”Pure Skies” bliver det helt anderledes at flyve i fremtiden.
PriestmanGoode foreslår bl.a, at flysæder får integrerede sidevægge, så passagerer ikke kan puste eller nyse på personen i sædet ved siden af.
Vægge opstilles også mellem hver sæderække, så man faktisk sidder i et lille eget rum. Det har man set før på First Class hos et par mellemøstlige flyselskaber, men aldrig nede på Monkey Class.
Sæderne har ikke længere lommer, hvor man har sine magasiner, småting og sit affald parkeret. Det udgør en alt for stor smitte-vej.
De velkendte klapborde vil også være væk. Kabine-personalet vil i stedet servere måltider og drinks på ny-steriliserede bakker, der klikkes på ryggen af flysædet foran en.
Sæderyggen mangler tillige en ellers meget populær ting hos PriestmanGoode – nemlig touch skærmen til in-flight underholdningen. Den opsamler ganske enkelt for mange fedtfingre og bliver til en virus-bombe under en længere flyvetur.
De britiske designere foreslår i stedet, at al underholdning skal foregå via mobiltelefoner, tablets og laptops, som passagererne selv har med.
Rengøring af dem er passagerernes eget ansvar, og som regel er de kun fyldt med ejerens egne fingeraftryk. Ikke alle mulige andres som i et rutefly.
Endelig kommer ”Pure Skies” konceptet med et nærmest små-genialt forslag. Betræk og armlæn på flysæderne er lakeret med foto- og termo-kromatiske overflader, der ændrer farve, når de f.eks. bliver desinficeret med UV-lys.
På den måde kan passagerer og kabine-personale altid se, om flyet er rengjort for nylig. En idé, der uden tvivl kan have en positiv psykologisk effekt på folk, der er nervøse ved at rejse på grund af smittefaren ombord.
PriestmanGoode har opdelt sit nye koncept i to:
Pure Skies Zones med sæderække opdelere i fuld mandshøjde på Economy Class kaldes for Pure Skies Zones.
På Business Class skal der være mere benplads til passagererne, og det får de med Pure Skies Rooms. Her har hvert sæde sine egne forhæng, et eget garderobe skab og en privat overskab.
Business passagererne bliver også et forkælet med et eget tv i pæn stor størrelse, som kan synkroniseres trådløst med passagerens egne, medbragte gadges.
De kreative designere fra London er begyndt at præsentere deres Pure Skies ideer til en række større flyselskaber. De er jo deres fremtidige kunder, hvis de synes, koncepterne er gode.
Realistisk set tror PriestmanGoode på, at de første rutefly med den anderledes indretning kunne gå i luften om to eller tre år. Den største udfordring ligger i at få det farveskiftende sædebetræk produceret i tilstrækkelig stor mængde….
(Indledningsfoto til artiklen: PriestmanGoode)
Skriv et svar