Det er kun få uger siden, verden kunne fejre, at det var 50 år siden, at det første menneske satte sin fod på månen.
Fedt at gense de uskarpe sort/hvide tv-billeder, der skabte de udødelige ord ” That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.”
I sådan et øjeblik tænker man uvægerligt, hvad mon bliver det næste. Det er trods alt længe siden, at vi har hørt store nyheder om rumfart.
I torsdags fik vi et direkte indblik i fremtiden – og den er ikke mere end et par år fra os. Verdens første rum-banegård blev nemlig indviet i New Mexicos ørken i USA.
Banegård er måske et forkert ord, for Virgin Galactics nye bygning er snarere en terminal som i en moderne lufthavn.
Ordet banegård ligger på den anden side tættere på den person, som har gjort det hele muligt. Nemlig den britiske multi-iværksætter Sir Richard Branson.
Han har prøvet så utroligt mange ting i sit 69-årige liv. Åbne et pladeselskab og gøre Mike Oldfield berømt med ”Tubular Bells”, bygge de første rigtigt store multimedia varehuse (Virgin Megastore), stifte flyselskaber som Virgin Atlantic, åbne jernbanelinier, indlede et krydstogt eventyr med Virgin Cruises – og nu marchere først i fremtidens rumturisme.
Virgin Galactic er ikke så folkelig som Bransons øvrige virksomheder. Kun få mennesker vil have råd til at betale flere hundrede tusinde dollars for en to en halv times rejse ud til grænsen mellem jorden og det uendelige univers.
Det skal ske med Virgin Galactics SpaceShipTwo og dets WhiteKnightwo moderskib. De har fået et nyt hjemsted i Spaceport America. Midt i den golde ørken.
Hvad Virgin indviede, var en port til universet – en ”gateway to space.” En elegant bygning, der har potentialet til at blive et symbol på menneskets næste store forsøg på at bryde sine bånd fra Jorden.
Drømmene hos Richard Branson og Virgin Galactica går nemlig meget længere end til at sende turister et par ture rundt om jorden i et rumskib, der selv kan vende tilbage til flyvepladsen igen.
Ligesom sin rival Elon Musk – ham med Tesla elbilerne – vil han åbne døren for rumturisme. Flyve folk til månen eller måske endnu længere ud i verdensrummet.
Spaceport America kunne være banegården. Designet af de berømte arkitekter fra Foster + Partners skal bygningen fungere både som hangar for rumskibe, kontrolcenter for ekspeditionerne og som terminal, hvor passagerne hygger sig, inden de kryber i rumdragterne.
Resultatet er et center, der på samme tid er funktionelt og er et teater. Det hele er meget luksuriøst indrettet, fordi Virgin Galactic godt ved, at man ikke kan spise sine højt betalende kunder af med en nøgen gate som i en almindelig lufthavn.
Bygningen er smukt tilpasset ørkenens bakkede terræn. Den er delt op i to etager, hvor Mission Control, piloternes opholdsrum, flyveledere osv sidder bag store vinduer på første sal. Den kaldes også for “Cirrus”.
“Gaia” er stue-etagen med hangar til fem rumskibe og et stort areal for passagerer, som Virgin foretrækker at kalde ”future astronauts.”
De har en luksus lounge at sidde i. De kan spise morgenmad med deres piloter, snakke med raket-ingeniører og hygge sig i ”Barista Island” med en centralt placeret bar. Fremstillet af italiensk marmor og amerikansk egetræ.
Baren får en kæmpe skærm som baggrund, hvor passagererne kan kigge på billeder fra den rejse, de skal ud på om kort tid. Det er her, teatret kommer ind.
Hver passager får tilknyttet en personlig ”påklæder”, der sørger for, at de kommer i rumdragten. Når det er så vidt, at rejsen kan begynde, kører astronauterne op ad en lang belyst og interaktiv rampe til deres ventende rumskib. Sagde jeg science-fiction film?
Sir Richard Branson har altid været en mester i underholdning. F.eks. var Virgin Atlantic det første flyselskab, som indførte show ombord med masser af rock- og filmkanaler på skærmene. Og de kommende Virgin krydstogtskibe får Disneys til at lige Storebælts-færger.
Spaceport America bliver også et total-show og drama med en afslutning, som mange af os drømmer om. Tænke sig at få en rejse op og se vores klode i ægte fugle-perspektiv….
Skriv et svar