Det er 15 år siden, at det britisk-franske Concorde lettede for sidste gang for at flyve over Atlanten med overlydsfart. Med 2.100 kilometer i timen (Mach 2), 128 passagerer og i 18 kilometers højde over jordoverfladen.
Nu er supersonisk passager-flyvning ved at komme på måde igen, selvom den i princippet strider mod den ellers stærke trend i retning af mere miljørigtige og mindre støjende fly.
Tre mindre flyfabrikanter i USA kappes i øjeblikket om komme først med en ny generation af overlyds-passagerfly. Om alt går vel vil vi se det første af dem på himlen og ved gatene i store lufthavne om tre-fire år.
Mest kendt af de tre er nok Boom, fordi det er lykkedes at hente investorer i Richard Bransons Virgin Group, i Japan Airlines og i en stor kinesisk rejsekoncern.
Den megen omtale, som de super-hurtige passagerfly har fået – også her på Trends & Travel – har imidlertid også gjort mulige modstandere nysgerrig.
Det gælder først og fremmest ICCT – International Council on Clean Transportation – der blev verdensberømt for sin rolle i afsløringen af VW’s diesel skandale for et par år siden.
Miljø-forskere fra ICCT har studeret den nye supersoniske teknologi nærmere, og deres vurderinger er foruroligende. I hvert fald for folk, der er bekymrede for forurening, klima-opvarmning osv.
ICCT’s simulationer viser, at de nye hurtige maskiner bruger fem til syv gange mere brændstof end almindelige passagerfly i dag.
Forbruget afhænger af, hvordan flyet er konfigureret med sæde-klasser og den rute, det skal flyve på.
I værste fald bruger det ni gange så meget brændstof. Det er, når der er mange Economy Class passagerer ombord. De sidder nemlig tæt på hinanden.
Er overlyds-flyet derimod indrettet til Business og/eller First Class gæster, er merforbruget af kerosin (jet-benzin) kun tre gange over gennemsnittet for moderne passagerfly i dag.
De vil til gengæld tage to eller tre gange længere om at flyve en given rute mellem f.eks. London og New York.
Dertil kommer, at de nye stærke jetmotorer i overlyds-flyene vil overskride de nuværende grænser for kuldioxid (CO₂) med 70 pct og for kvælstof med 40 pct.
Sandsynligvis vil de nye luftens racerbiler heller ikke kunne overholde reglerne for støj under start og landing.
Da ingen af de nye overlydsfly eksisterer endnu i praksis, har CCIT folkene måttet klare sig med teoretiske simulationer, der er udført i samarbejde med Stanford University i Californien.
Ikke overraskende er CCIT rapporten rendt ind i kraftig kritik fra flyfabrikanterne. Booms topchef Blake Scholl røg straks i blækhuset og protesterede i New York Times.
Ifølge Scholl kan man ikke bruge CCIT’s målinger til noget, fordi de er rent teoretiske. De undervurderede brændstof-forbruget i luftens nuværende passagerfly og overvurdere, hvor benzin-tørstige Booms fremtidige jetmotorer ville blive.
Boom har således et mål om at holde brændstof-forbruget i sine fremtidige supersoniske fly på samme niveau som de bedste maskiner fra Airbus og Boeing i dag. Kunne man ikke det, er der ingen flyselskaber, der vil købe dem – siger Blake Scholl.
Historien viser dog også, at det ikke nytter noget at undervurdere eller nedgøre CCITs udtalelser og målinger.
Det gjorde VW også for et par år siden, da CCIT var med til at afsløre, at de tyske diesel-motorer forurenede meget mere end angivet fra fabrikantens side.
Afsløringerne udviklede sig sidenhen til, hvad man i dag kalder ”dieselgate”. Den har kostet VW milliarder af kroner og bankede flere søm i ligkisten for diesel motorernes fremtid i personbiler.
I sin første, foreløbige rapport skitserer CCIT to veje til, at de nye supersoniske passagerfly kan blive ”spiselige” for publikum og politikere.
Den ene vej kunne være, at regeringer og myndigheder vedtager nye standarder specielt for overlydsfly, der tillader højere forurening, larm og CO₂ belastning end på andre trafikfly i dag.
Den anden vej er, at flyfabrikanter som Boom kan sandsynliggøre, at de kan udvikle og producere maskiner, der kan overholde de nuværende miljø-regler for passagerfly….
https://www.youtube.com/watch?v=MdE9wHkgfbA
Skriv et svar