Når I nu har holdt sommerferie i Danmark i år, fordi mange af de traditionelle rejselande på denne årstid har været Corona ramte – har I så givet lige så mange drikkepenge til den danske tjener, som I ville have gjort i Spanien, Grækenland eller Tyrkiet?
Selvfølgelig giver man en skilling til en dansk tjener, der har ydet ekstra-ordinær service. Det mangler da bare.
Men i virkeligheden er Danmark fortsat et af de lande i Europa, hvor drikkepenge ikke er almindelige. Det fremgår som regel også af regningen, der siger, at moms og drikkepenge er inkluderet i prisen.
Tyskland har en tv-kanal, der ikke laver andet end at vise rejsefilm, give tips om ferie osv. Den hedder ”Sonnenklar TV”, og her har man lige undersøgt drikkepenge traditionerne i 50 forskellige lande.
Ud over i Danmark skal man ikke følesig forpligtet til at give drikkepenge i følgende lande. Hverken på restaurant, på hotel eller i en taxi:
Estland, Finland, Holland, Island, Kasahstan, Luxembourg, Norge, Schweiz Slovenien, Sverige.
Hos vores store nabo mod syd – Tyskland – forventer personalet 10 procent i drikkepenge. I USA er det hele 20 procent, som også taxi-chaufføren skal have. Ellers bliver han sur.
Tager man til Grækenland, Spanien, Irland og Polen er 10 procent ”tips” det normale. I Storbritannien, Bulgarien, Tjekkiet og Tyrkiet regner man med 15 procent.
Overalt er disse procenter et minimum. Det er altid bedre at give mere end det forventede. Det kan man f.eks. gøre ved at runde op til det nærmeste runde beløb.
Ét sted i verden skal man dog holde sig helt fra at give drikkepenge: I Japan betragtes det som en fornærmelse. Her er god service en selvfølge.
Ganske vist vil japanerne reagere høfligt med en venlig afvisning, når man tilbyder dem drikkepenge. Inderst inde er de dog dybt krænkede.
Det samme vil man kunne opleve i nogle kinesiske regioner. Dér er det til gengæld god tone at give sine tour guider så gaver….
(Indledningsfoto til artiklen: Sam Dan Truong / Unsplash)
Skriv et svar