Når danskerne tager på sommerferie uden for landets grænser, er over halvdelen i tvivl om, hvorvidt og hvor meget man giver i drikkepenge på det sted, de rejser til.
Hjemmefra Danmark er vi jo vant til at, at drikkepenge er inkluderet i prisen. Det står jo på menukortene, men udelukker bestemt ikke, at man godt må lægge nogle mønter eller sedler, hvis måltidet eller servicen har været rigtig god.
Men hvad med i udlandet? Vi har jo hørt om, at personalet nærmest lever af drikkepengene i nogle lande. De får ingen fast løn som tjenere og taxa-chauffører i Danmark.
Den store rejse- og hotel-søgemaskine momondo.dk har spurgt omkring 1.000 danskere, hvordan de har det med drikke og give ”tips”, når de er på rejse i udlandet.
Det mest foruroligende tal fra analysen er, at 57 pct. af danskerne siger, de ikke er klar over drikkepenge-forventningerne i de lande, de besøger. Det er næsten seks af 10 feriegæster.
Godt, at Trends & Travel så i samarbejde med momondo.dk kan give en oversigt over ”tips” i syv populære ferielande.
Når man har læst og husket dem, kan man roligt tage på rejse til udlandet. Her vil man normalt ikke møde vrede eller skuffende blikke, hvis man overholder de skitserede regler.
42 pct af danskerne svarer i øvrigt, at de giver drikkepenge til restaurantens tjenere, hvis det er forventet i det land, de rejser i. 22 pct. gør det, uanset om det er kutyme eller ej.
Det er egentlig en pæn stor procent, for der findes jo også en del mennesker, som af princip ikke vil give drikkepenge. Faktisk seks pct.
Desuden står der helt sikkert på restauranternes og cafeernes menukort i udlandet, når priserne ikke inkluderer drikkepenge og eventuelt også skat.
Noget helt andet er taxaerne. Det står ofte på små klistermærker, der sidder på instrument brædtet. Det hjælper bare ikke, når man selv sidder på bagsædet. Resultatet kan i værste tilfælde være, at man kommer op at skændes med taxa-chaufføren.
Tjek derfor med rejseselskabet eller receptionen på det hotel, man bor i. De vil kende reglerne. Men regn i øvrigt med betale drikkepenge i taxaer i de fleste tilfælde.
Det gælder næsten også i Danmark, selvom ”tips” officielt er ”included:” Når en dansk taxa-chauffør trykker en kvittering ud til kunden, skal han først klikke drikkepenge fra på displayet.
Med andre ord regner systemet drikkepenge som det normale. Ellers skulle det jo klikkes på som en ekstra indtægt.
Never mind. Inden vi går over til de gode råd, vil jeg lige spørge, om I kender de 10 mest populære fere-destinationer for danskerne her i sommeren 2019?
Momondo har undersøgt antallet af søgninger på retur-billetter på Economy Class til rejser mellem den 1. juni og den 31. august. Her er den aktuelle Top-10:
- Malaga i Spanien
- Bangkok i Thailand
- London i England
- Barcelona i Spanien
- Palma de Mallorca i Spanien
- New York i USA
- Rom i Italien
- Nice i Frankrig
- Alicante i Spanien
Og så over til de gode råd om drikkepenge i udlandet, når man er i udlandet. Det gælder både ferie og forretnings-rejsende:
England
I Storbritannien er det normalt, at man giver mellem 10 og 15 pct. drikkepenge til tjeneren. Det skal man selvfølgelig ikke, hvis der står angivet på regningen, at en ”service charge” på 12,5 pct er inkluderet i beløbet. Alligevel er det velset, at man giver ”tips”. F.eks, når barkeeperen i den lokale pub har været en flink gut.
Spanien
I Danmarks største ferieland er det kutyme at give fem til 10 pct. i drikkepenge, når man spiser ude på restaurant. Spiser I tapas eller snacks på en bar, runder man som regel op til den nærmeste euro.
USA
I Trumps eget land lever serverings-personalet af ”tips”. Amerikanerne forventer, at man giver mindst 15 til 20 pct. i drikkepenge, når man spiser ude.
Thailand
I hovedstaden Bangkok kommer der 10 pct. ”service charge” oveni på de fleste hoteller og bedre restauranter. Er drikkepenge ikke angivet på regningen, er det normalt at runde op til de nærmeste 20 baht eller lægge 10 pct. på toppen.
Frankrig
I Frankrig er drikkepenge på 15 pct. inkluderet i regningen på restaurant og cafe. Det betyder dog ikke, at franske tjenere m/k ikke forventer at få lidt ekstra til lommen. Det gør de – og de viser det med kropssprog, hvis gæsten glemmer det. Lad i hvert fald altid nogle småmønter ligge på bordet eller tallerkenen, som regningen bliver serveret på.
Italien
Italienerne er verdensmestre i kropssprog. De taler med hænder og hele legemet. Det kan man få en fin demo i, når man giver gode drikkepenge eller lader være. På restauranter er ”service charge” normalt indregnet, men regn alligevel med at lægge 10 pct. ekstra. Om ikke andet – så for showet.
Indonesien
For det meste er drikkepenge på fem til 10 pct. allerede med på regningen. Har I været meget tilfredse med måltid og service, er det fint at lægge nogle småmønter, når man forlader bordet….
Skriv et svar