De fleste snakker om sommerferie i disse dage og uger. Også fordi vi omsider igen har fået mulighed for at rejse til udlandet.
Der er dog også en del danskere, som er tavse omkring ferie. De bryder sig nok ikke om at fortælle, at de ikke har råd til at tage på ferie.
Ifølge Danmarks Statistik drejer det sig om 12 procent af danskerne – eller hver ottende familie i dette land.
Dermed hører danskerne til de lande i Europa, der klarer sig bedst. Kun i Norge, Sverige, Schweiz og Luxembourg er der færre familier, som må blive hjemme fra ferie på grund af pengemangel.
Helt anderledes ser situationen ud i Rumænien og Grækenland. Her har over 50 procent ikke finanser til at sende sig selv og familien på ferie én gang om året i en uge. Nemlig henholdsvis 56 og 53 procent.
EU-gennemsnittet ligger på 28 procent. Med andre ord må hver fjerde europæer blive hjemme i sommerferien og kan ikke tage ud at rejse.
Årsagen er ikke Corona, men lavvande på bankkontoen, fortæller EU’s talkontor Eurostat.
I Danmark er ferie-problemet størst for enlige forsørgere. Hos f.eks. de enlige mødre svarer hver fjerde – 27 procent – at de ikke kan finde råd til at holde en uges ferie i ind- eller udland.
“At de enlige har færre penge at rejse for, hænger sammen med, at de typisk er yngre. Mange har endnu ikke etableret sig på arbejdsmarkedet,” forklarer specialkonsulent i Danmarks Statistik Daniel Gustafsson.
”I modsætning til de fleste par har enlige med eller uden børn kun én indkomst til at hente feriepengene fra. De må i stedet betale deres penge til faste udgifter som husleje, opvarmning, mad og tøj til børnene,” fortsætter han.
Næst efter de enlige forsørgere er det – ifølge Danmarks Statistik – voksne kvinder og mænd under 65 år, som bor alene, der har sværest ved at rejse på ferie. Her er det hver femte – omtrent 20 procent – som må blive hjemme.
De nye ferietal stammer fra Danmarks Statistiks del af den europæiske levevilkårsundersøgelse (SILC) – Statistics on Income and Living Conditions.
I Danmark har 6.500 husstande med ca. 12.000 personer deltaget i interviewene. Alle 27 EU-lande plus Norge, Island og Schweiz deltager i undersøgelsen….
(Indledningsfoto til artiklen: Artem Beliaikin / Unsplash)
………..
Skriv et svar