Med Omikron virussen hængende som en trussel over os er det måske ikke lige tidspunktet at tænkr i verdensrejser. På den anden side har det aldrig været forkert at planlægge i god tid.
Tag f.eks. problematikken med, hvilke sprog der bliver talt i de forskellige lande, man gerne vil besøge.
Kan man klare sig med engelsk, eller skal man også lære sig nogle vigtige sætninger på spansk, fransk, russisk eller kinesisk for at klare sig i det udenlandske?
Selvom engelsk betragtes som det mest udbredte sprog på kloden, er det faktisk kun i 31 af 112 målte lande uden engelsk som modersmål, at indbyggerne taler engelsk fremragende (”Very High”) eller godt (”High”).
Danmark er ét af dem. Faktisk er danskerne tredje-bedst i verden til at tale engelsk. Kun overgået af Holland og Østrig, der scorer henholdsvis 663 og 631 points i det nye ”2021 Education First English Proficiency Index” (EF EPI).
Danskerne scorer flotte 636, hvilket placerer os foran lande som Singapore, Belgien, Sverige, Norge, Tyskland, Sydafrika og Finland.
Kun 12 lande ud over Danmark kan smykke sig med titlen ”Very High Proficiency in English”:
For at opnå den titel skal indbyggerne kunne føre en nuanceret samtale på engelsk i sociale sammenhænge. De skal kunne læse avancerede tekster på engelsk og forhandle en kontrakt hjem med en brite eller amerikaner, der har engelsk som modersmål.
Kravene til et ”High Profiency” niveau er noget lavere: Her skal man kunne forstå engelske sangtekster, deltage i møder på engelsk og skrive professionelle e-mails på engelsk.
86 af 112 lande må nøjes med en status som ”Low Proficiency” eller ikke særligt dygtige til det engelske sprog. Rigtigt mange af dem ligger i Asien.
I disse lande vurderes befolkningerne til at kunne præsentere sig selv, forstå simple tegn og give basale informationer til udlændinge om at finde vej. Meget mere har man som regel heller ikke brug for, når man rejser som turist.
Ifølge online referencen, når det gælder sprog – ”Ethnologue” – har 1,4 milliarder mennesker verden over engelsk som første- eller andet sprog.
Kina kommer ind på andenpladsen med 1,1 milliard, men modsat engelsk bor langt de fleste kinesisk-talende i Kina selv.
EF EPI statistikkerne offentliggøres én gang om året af det svenske firma Signum International. De bygger på test-resultater fra flere millioner voksne i 112 lande.
Helt repræsentative er tallene dog ikke. De medtager nemlig tests fra folk, der er interesserede i at tale eller lære at tale engelsk. Desuden foregår testene udelukkende online, og langt fra alle lande har brugbare internet-forbindelser….
(Indledningsfoto til artiklen: Foto: BiljaST / Pixabay)
Skriv et svar