Når I står i f.eks. paskontrollen i en lufthavn, har I uden tvivl bidt lidt mærke i, at de fleste pas, der bliver hevet frem, er enten rødbede farvede eller mørkeblå.
Selvfølgelig kan det have noget med at gøre, at de fleste rejsende i den pågældende lufthavn kommer fra samme land – som f.eks. Danmark.
Men rent faktisk findes der på verdensbasis kun fire farver til at pakke rejsepas ind i. Plus et par eksotiske andre kulører i nogle få lande.
Det danske og de øvrige EU-landes pas er bourgogne røde – rødbede er det mest almindelige danske udtryk. Australien, England og Ukraine har et blåt. I New Zealand er det sort og i Ægypten grønt.
Hvorfor der er sådan en ”farveløshed”, er der egentlig ikke nogen generel årsag til. Bortset fra, når vi taler om den rødbede farvede.
Generelt for alle rejsepas er dog, at de skal have en bestemt størrelse og indeholde mindst et bestemt antal informationer om passets ejer. Det er fastlagt af internationale organisationer.
Hvilken farve passet har på ydersiden og hvilket layout og skrifttyper indeni er til gengæld helt op til det enkelte land. Næsten.
Næsten, for siden 1975 har EU forsøgt at skabe et ensartet pas for hele unionen. Det sloges embedsmænd i Bruxelles om indtil 1982, hvor ni medlemslande til sidst kunne enes om det mørkerøde.
Inden da var favoritten længe lys-lilla, men den farve ville briterne under ingen omstændigheder acceptere. Brun var for mondæn, og en mørk-lilla for opsigtsvækkende.
Rødbeden vandt, men englændernes pas er fortsat blåt. Sikkert meget praktisk, når Storbritannien alligevel melder sig ud af EU.
Lidt nemmere ser det ud, når de muslimske landes rejse pas er grønne. Grøn er nemlig profeten Muhammeds farve, og den er dermed Islams hellige kulør. Kulturelle og religiøse baggrunde afspejler i det hele taget farven på de fleste rejsepas i verden.
Alt dette gælder for langt størstedelen af rejsepas i verden. Med undtagelser naturligvis, som er nemme at spotte, når man står i kø ved paskontrollen….
Skriv et svar