Mange flyselskaber praler i brochurer, på plakater og i pressemeddelelser af, at de har købt den nyeste generation af passagerfly fra Boeing og Airbus.
Maskiner, der er forsynet med nye jetmotorer, der skal spare både brændstof, forurene mindre og støje langt mindre end ældre passagerfly.
Problemet er blot, at flyselskaberne ikke har fået deres nye og moderne Airbus A320neo eller Boeing 737 MAX fly.
De står fortsat parkeret foran flyfabrikkerne. Komplet færdige og lakeret i de forskellige flyselskabers farver, men uden motorer på. Hos Boeing er der tale om snesevis af nye fly.
Årsagen er problemer med små dele i de nye jetmotorer, der kommer fra de samme to motorfabrikker hos både Airbus og Boeing.
De to motor-leverandører er amerikanske Pratt & Whitney og fransk-amerikanske CFM International, der er en fusion af General Electrics motordivision og franske Safran – engang kendt som Snecma.
CFM har gennem adskillige måneder forsinket leveringer af sine ellers højt roste Leap jetmotorer til Boeings nye 737 MAX passagerfly og neo-versionerne af Airbus A320, A319 og A321.
De er samtidig verdens mest solgte maskiner og bruges overalt på jorden til korte, mellemlange og til dels også de længere inter-kontinentale ruter.
Konkurrenterne fra Pratt & Whitney gør det ikke meget bedre. Snarere tværtimod. Boeing og Airbus er på spanden og kan ikke bare hoppe videre til en tredje motorfabrikant.
Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg ligger alle problemerne i en ny type skovle eller lameller, der roterer i jetmotorerne. De nye højtryks-turbine-skovle leveres af underleverandører til motorfabrikanterne. Precision Castparts og Arconic hedder de.
Precision Castparts har meddelt sine kunder, at man ikke tager imod nye ordrer foreløbig. I hvert fald ikke, før udfordringerne med at fremstille de nye skovle er løst.
Tilsyneladende er produktionen af de dobbelt-væggede motordele meget kompleks. De er lavet af en smeltet nikkel-legering, der skal kunne modstå enorme belastninger, når jetturbinerne roterer. Herved kan der opstå temperaturer op over 1.500 grader Celsius.
I jetmotorer, der har været på markedet i længere tid, opfylder 90 pct. af skovlene de forventede specifikationer. I nye motorer er det måske kun 50 pct. eller mindre.
Det er i den forbindelse ikke teknologien, det er galt med. Snarere start-vanskeligheder med at støbe og smede små metaldele tilstrækkelig nøjagtigt og stabilt.
Belastningen er ekstra stor i de nye typer jetmotorer, fordi de indeholder dobbelt så mange skovle som konventionelle motorer som dem, der sidder på de fleste passagerfly i drift.
Underleverandørerne investerer store million-beløb i nye produktions-linier, men de to store motorfabrikanter tør ikke love, at de kan følge med efterspørgslen før sidst på året.
Indtil da fylder flere og flere næsten færdige passagerfly parkerings-pladserne foran Airbus og Boeing.
Hos Boeing er det omkring 50 eksemplarer af den nye 737 MAX model. Hos Airbus er det 70 jetfly, efter at det i sommers skal have været over 100.
Og flyselskaberne – de må ofte kort-tids-leje ekstra fly eller forlænge levetiden på deres gamle maskiner, mens de venter på deres nye Boeing’er og Airbusser.
Det betyder øgede brændstof-udgifter, for de ældre passagerfly ikke flyver så langt på literen som de nye….
Skriv et svar