At gøre forretninger på den besatte Vestbred i Palæstina har altid været en kontroversiel ting, hvor også danske firmaer gennem tiden er rendt ind i politiske problemer og medie-storme.
Nu har også verdens største delebolig-portal rendt panden mod en mur i de områder af Mellemøsten, som israelere og arabere slås om – og hvor Israels bosættelser gang på gang har vakt røre ude i verden.
I mandags meddelte Airbnb således, at man vil stoppe sine aktiviteter på Vestbredden. De omkring 200 boliger, man havde i sin database i området, vil blive slettet.
Det sker efter stærkt pres fra både Airbnb kunder og fra en række menneske-rettigheds organisationer, der mener, at virksomheder ikke må tjene penge på, hvor mennesker er blevet drevet ud.
Airbnb har til gengæld forsvaret sig med, at USA’s lovgivning tillader, at man kan drive forretning i disse geografiske områder – og Airbnb er amerikansk.
Alligevel vælger Airbnb nu at droppe udlejningen. En beslutning, der har fået den israelske regering helt op på palmerne:
”Vi opfordrer alle Israels støtter verden over til at stoppe deres samarbejde med Airbnb. Der er flere andre med lignende lejetilbud. Vi har ikke brug for Airbnb,” erklærede Israels informations-minister Gilad Erdan i går.
Han meddelte samtidig, at Israel ville indlede juridiske skridt mod Airbnb’s beslutning. Desuden truede han med at lægge store afgifter på Airbnb’s øvrige aktiviteter i Israel.
Erdan hævder også, at Airbnb’s tilbagetrækning fra de besatte områder vil skade palæstinensernes muligheder for at tjene penge:
”Vi opfordrer til, at folk kun bruger leje-services, der ikke tager beslutninger under pres fra anti-semitiske organisationer, der er imod eksistensen af en jødisk stat,” rasede Israels informations-minister.
I mandags lagde Airbnb en lang begrundelse for sin retræte fra Vestbredden ud på sin hjemmeside. Her skriver dele-portalens ledelse bl.a, at den godt er klar over, at den har taget en kontroversiel beslutning.
”Der er mange stærke opfattelser involveret, fordi det drejer sig om landområder, der har været genstand for historiske og intense konflikter mellem israelere og palæstinensere. Airbnb har dyb respekt for begge parters meninger. Vi håber, at det globale samfund snart vil kunne finde en løsning og skabe klare retningslinier for, hvad man må i fremtiden.”
Menneskerets-organisationen Human Rights Watch roser Airbnb’s beslutning og kritiserer på samme tid Israels trusler om sanktioner mod dele-bolig-portalen.
Ifølge Human Rights Watch kan Israels gengældelse betyde højere rejse-omkostninger for mange tusinde udenlandske turister i landet.
Organisationen fremhæver bl.a, at næste års Melodi Grand Prix holdes i Tel Aviv. Israels trusler kunne få overnatnings-priserne til at skyde i vejret og sørge for, at kunstnerne fra 42 lande – heriblandt Danmark – ikke vil få helt så mange tilhængere i salen, som de havde håbet på.
Skriv et svar