Alle, der har været på badeferie i Italien, kender mændene i rødt.
De skal efter nye sikkerheds-regler sidde for hver 150 meter på støvlelandets strande og holde øje med, at ingen af de badende kommer galt afsted. Tidligere var 600 meter mellem dem ok.
Bagnino kaldes herrerne, der som regel optræder brunbrændte og veltrænede i røde tanktoppe. Gerne med en skinger trillefløjte i munden.
De har optrådt som hovedpersoner i utallige film, tv-serier, popsange og romaner. Ofte involveret med smuk kvindelig turist fra udlandet.
Egentlig skal der være tusinder af bagninos. Italien har nemlig 9.000 kilometer kystlinie. Heraf er 3.000 kilometer strand. Kun Grækenland har flere i Europa.
I år er der imidlertid langt mellem livredderne. Unge italienere gider ikke tage jobbet. For et par uger siden manglede 4.000 bagninos op til sommer-sæsonen.
Situationen har forbedret sig siden, men stadig er der åbne bagnino stillinger i mindst 10 procent af Italiens 15.000 strandbade – skriver landets aviser.
Derfor er den røde fane hejst mange steder langs Middelhavet. Vagttårne med påskriften ”Salvataggio” (redning) står tomme, og stole til livredderne ligger væltet i sandet.
Forklaringer er der flere af. Først og fremmest mangler der folk overalt i Italiens turist-industri, hvor lønningerne er højere som tjenere eller hotel-ansatte.
Dernæst har regeringen i Rom fra 1. april hævet mindste-alderen for bagnini fra 16 til 18 år. De skal samtidig gennemgå en uddannelse på 30 timer, som de unge selv skal bekoste med 500 euro.
På kurset bliver kommende bagnini bl.a. undervist i førstehjælp og naturbeskyttelse. Til slut skal en eksamen bestås, og den skal fornys for hvert femte år for at opretholde ens licens til livredning.
De italienske kommuner og havne-myndigheder har forsøgt sig med reklame-kampagner. Også i de unges foretrukne sociale medier, hvor video-spots også har opfordret til, at flere kvinder melder sig til jobbet.
Det har hjulpet, men i praksis sidder der langt flere af hankøn end kvinder i de røde klapstole langs strandene.
Her sidder de med et stort ansvar til en ringe løn. Mellem 4,50 og seks euro i timen er normalt for en arbejdsdag fra klokken 08.00 til 18.00.
Med en frokost-pause på en time mellem klokken 13 og 14, hvor man ofte ser det røde flag hejst på de italienske badestrande….
(Indledningsfoto til artiklen: Petr Slovacek)
Skriv et svar