Badeturister i Italien har det ikke nemt denne sommer.
Først en hedebølge ud over det normale og nu strejker hos forpagterne af de italienske strande, så der ikke bliver adgang til kølende badevand.
Denne weekend er den hidtil varmeste i år i støvlelandet med temperaturer op til 43 grader. Det samme, som Tunesien og Libyen oplever lige nu,
Hårdest ramt er det nordlige Italien med 39 til 40 grader i dag og den sydlige del af landet, hvor man forventer 42 til 43 grader denne søndag.
Uheldigvis er temperamentet også over-ophedet hos de mennesker, der har forpagtet de 7.200 italienske strandbade. På italiensk hedder de ” stabilimenti balneari.”
De truer med at gå i strejke for første gang i historien, hvis ikke regeringen i Rom med den kvindelige minister-præsident Giorgia Meloni accepterer deres krav.
Egentlig ejer den italienske stat den 7.500 kilometer lange Middelhavs-kyst, men over halvdelen af strandede er forpagtet til privatfolk.
Mange familier henter deres årsløn på at tage entré til stranden, leje parasoller, solsenge og sælge forfriskninger til turister på strandene.
Lejemålene har de haft i årtier. Ofte via tvivlsomme aftaler med det lokale rådhus. Nogle kalder det mafia-lignende forhold.
En forpagter betaler i gennemsnit 8.200 euro i lejeafgift for sin strand. Indtægterne er mange gange større og ligger typisk på 260.000 euro eller mere.
Det skriver den italienske avis ”Corriere de la Sera”. Samme avis vurderer, at strand-forpagterne tilsammen laver om omsætning på 30 milliarder euro om året.
I sommeren 2023 kostede lejen for to solsenge og parasol på gennemsnitligt 30 euro om dagen. I Beach Clubs i Toscana eller langs Amalfi-kysten lå priserne på flere hundrede euro.
Det er altså ikke indtægterne, som de italienske strand-forpagterne klager over. Det er snarere, at de risikerer at miste de fleste af dem, hvis regeringen i Rom gennemfører EU’s regler.
De har været gældende siden 2006 og kræver, at staten skal sætte udlejning af strande i offentligt udbud med regelmæssige mellemrum – gerne hvert år.
De giver principielt fri adgang til alle strande, og dem har italienerne – og også mange grækere – snydt sig udenom i årevis.
I første omgang vil forpagterne kun lukke deres strande i to en halv time hver morgen. Hjælper det ikke, udvides strejken til halve dage og i slutningen af august til hele dage.
De nuværende forpagtere kipper med det italienske flag i deres argumentation over for regeringen i Rom. De vil forhindre, at rige udenlandske koncerner overtager magten på de mange strande.
Det skete for to år siden ved Trieste, hvor energi-drik-giganten Red Bull vandt en licitation over 120.000 kvadratmeter badestrand.
Den italienske regering siger imidlertid, at den foreløbig planlægger at sende alle 7.200 strande i udbud fra januar 2025….
(Indledningsfoto til artiklen: Jakob Owens / Unsplash)
Skriv et svar