Medmindre man er dansker selv eller måske svensker og nordmænd, vil de færreste synes, at København er en særlig stor by.
Bevares – 800.000 indbyggere er da pænt mange, når man føler, at de alle er på gaden på samme tid. Men det er jo intet imod New York, London, Tokyo, Beijing eller bare Hamborg.
Denne lille weekend artikel skal dog ikke dreje sig om størrelse. Snarere tværtimod. Jeg har nemlig fundet frem til verdens mindste hovedstæder og lavet en oversigt over dem.
Og de er virkelig små. De mindste ligger vel på grænsen mellem, hvad vi ville kalde en landsby og en lille provinsby. Vatikanstaten, hvor paven sidder, er den mindste med 1.000 faste beboere.
Vatikanstaten – se artiklens indledningsfoto – kender de fleste, fordi den ligger midt i Rom. Men hvad med de andre? Kender I dem og kan optræde i “Hvem vil være millionær?” med jeres geografiske viden?
Når nu (forhåbentligt) snart kan tage på rejse igen, kunne det måske være en sjov idé at besøge verdens mindste hovedstæder. Mange tager jo en tur til mega-byerne. Hvorfor ikke det modsatte?
Vatikanstaten er speciel på flere måder. Dels er hovedstaden lig med landet eller omvendt. Dels bliver alle indbyggere udpeget af Vatikanet.
De kan flytte til staten, når de har en kontrakt og eventuelt tage deres familie med – selvom de fleste medlemmer af Vatikanet jo er ungkarle m/k. Men de skal flytte ud igen, når deres kontrakt er udløbet.
Vatikanstaten får hvert år besøg af hundrede-tusinder af turister, så specielt rolig og besindig er stemningen ikke. Det er den til gengæld i Liechtensteins hovedstad Vaduz med 5.000 indbyggere.
En helt anden stemning finder man Funafuti på Stillehavs-øen Tuvalu. Den hovedstad har 7.000 beboere presset ind på et palme-begroet atol, der er maksimalt 200 meter i bredden.
I nogle lande vil man også opdage, at hovedstaden udgør en stor del af arealet. Blot ikke i Mikronesien. Her udgør hovedstaden Palikirs 112.000 indbyggere kun 6,2 procent af statens befolkning. Well – de er spredt ud over 65 paradis-øer.
Seks ud af verdens otte mindste hovedstæder har i øvrigt det til fælles, at de er bygget til formålet. De er ikke opstået gennem århundreders udvikling og historie:
Man kan tage Dodoma – et administrativt center i Tanzania – eller Islamabad i Pakistan som eksempler. Ingen af disse to byer har lokket over 0,5 procent af deres landes befolkninger.
Ofte ligger politiske årsager bag bygningen af en ny hovedstad – f.eks. at flytte aktiviteter til en under-serviceret del af landet. Det var f.eks. begrundelsen for at bygge Brasilia i Brasilien, Canberra i Australien og Washington DC i USA….
(Indledningsfoto til artiklen: TravelCoffeeBook / Pixabay)
Vaduz i Liechtenstein hører også til de mindste hovedstæder, man kan besøge. (Foto: Asknine2 / Wikipedia)
Skriv et svar