USA har i øjeblikket den tropiske storm Dorian at kæmpe med, der ser ud til at ankomme med større ødelæggelser end nogensinde før.
Nede i den anden del af kloden – i Australien – har man også klima-relaterede katastrofer at slås med. De er blot ikke så akutte som USA’s. Til gengæld er de mere langvarige og skadelige.
Det viser sig nemlig, at Australiens store turist-attraktion Great Barrer Reef har det meget dårligere, end man tidligere har troet.
Australiens regering har derfor måttet sænke sin prognose for koralrevets sundheds-tilstand fra dårlig til meget dårlig.
Årsagen er ikke længere kun slitage fra de mange dykkere, der besøger det smukke undervands-fænomen på den australske østkyst.
Den største trussel kommer fra klima-forandringerne, der bl.a. har medført, at Stillehavets vand er blevet varmere. Det kan de sarte koraller ikke lide.
De australske Great Barrier Reef Marine Park myndigheder laver hvert femte år en omfattende sundheds-rapport. Den seneste udgave blev offentliggjort i fredags og er deprimerende læsning.
Ud over klima forandringerne peger den nye rapport spildevands-udledning fra land, byggerier langs kysten og menneskers aktiviteter omkring koralrevet med f.eks. ulovligt fiskeri som de værste trusler for verdens største koralrev.
”Det er nødvendigt med en verdens-omspændende aktion, hvis ikke klima forandringer skal accellere nedbrydningen af revets øko-system. Men snak og gode intentioner skal afløses af konkret action,” skriver rapporten.
Great Barrier Reefs dårlige tilstand kan tydeligt ses i korallernes blegning. Den gik ud over 91 pct af området i 2017, og siden har der været registreret mindst en yderligere blegning.
FN’s UNESCO organisation for verdens-arv udtrykte bekymring for det store koralrevs fremtid for et par år siden. Den nye rapport kan muligvis føre til, at FN fra 2020 erklærer natur-vidunderet som værende ”i fare….”
Skriv et svar