I øjeblikket er alle nyhedsmedier fyldt med overskrifter om, at landene er begyndt at åbne for deres grænser igen. Corona er på retur, og måske bliver det alligevel til en sommerferie sydpå, selvom det bliber på andre vilkår end tidligere.
Det sjove er, at meget få medier – for ikke at sige – ingen fokuserer på, hvor meget danskere og andre europæere i virkeligheden tager på fere i udlandet.
En analyse fra EU’s talfolk i Eurostat viser f.eks, at langt de fleste holder ferie i deres hjemland. Det har været en kendsgerning gennem mange år og bliver nok yderligere forstærket i år.
Mange er forsigtige med at tage til lande, hvor de ikke er sikre på, at kontrollen med hygiejne og Corona er på højde med Danmarks.
Tager man f.eks. Spanien eller Frankrig, holder henholdsvis 90 og 87 procent af befolkningerne deres sommerferie i eget land.
Det kan man selvfølgelig godt forstå som dansker, for de fleste af os vil også hellere end gerne rejse til Spaniens solbeskinnede strande eller de charmerende landskaber i Frankrig,
Danmark er ikke vist på denne nye infografik fra Statista, men selvfølgelig har Trends & Travel fisket vores tal frem fra Eurostats store regneark.
De viser, at 57,9 procent af danskerne holdt korte ferie i Danmark i 2017. Nyere tal findes åbenbart ikke. 13, 4 procent tog lange ferier – det vil sige på over tre dage – i eget land.
Tilsammen giver det 71,3 procent, som foretrak at holde ferie i Danmark. Det kan være i egen bolig, i sommerhus, camping, feriecenter eller f.eks.med Airbnb.
Med andre ord rejste ikke engang hver tredje dansker på ferie i udlandet. Det er dem, som hele diskussionen drejer sig om i øjeblikket med grænse-åbninger, fly der går på vingerne osv.
I andre lande i Europa ser situationen så helt anderledes ud – ikke mindst i Belgien. Her holder 80 procent af befolkningen deres ferier i udlandet.
Spørgsmålet er så, om det også bliver tilfældet i år. Torsdag den 14. maj havde Belgien det største antal COVID-19 døde pr. 100.000 indbyggere i hele Europa.
Og til sidst: Selvfølgelig er turisme vigtig. Nordhavnen i København ser f.eks. helt tom og forladt ud uden de store krydstogtskibe, som plejer at være der på dette tidspunkt af året.
I Københavns Lufthavn skal man nærmest råbe til hinanden. Så få flyrejsende er der. Sommerhus-udlejerne på den jyske vestkyst er ved at gå i panik, fordi tyskerne ikke kan få lov til at rejse ind.
I Europa udgør turisme 10 procent af landenes omsætning. Turisterne holder millioner af mennesker i arbejde, så ja – åbne grænser er vigtige….
(Indledningsfoto til artiklen: Kinga Cichewizc / Unsplash )
Skriv et svar