Det er ikke kun masser af messer og sports-begivenheder, der bliver aflyst i disse dage som følge af Covid-19 (Corona) virussen.¨
Privatfolk og virksomheder stopper også ti-tusinder af planlagte flyrejser til udlandet, og dét går naturligvis hårdt ud over flyselskabernes økonomi.
Mest grotesk er forholdene i Kina, hvor den frygtede virus har sit arnested. Indenlandske flyrejser på to-tre timers længde kan i øjeblikket købes for omregnet 30 kroner tur/retur – og alligevel letter flyene stort set tomme.
I Europa har flere flyselskaber reageret på Covid-19 ved at lukke afgange til særligt virus-ramte områder af verden – Kina, Nord-italien, Iran, Sydkorea, Japan osv.
Nu tager Lufthansa et næste drastisk skridt: Hvis ikke virus-situationen forbedres markant i de næste par dage, vil flyselskabet strege op til 25 procent af sine afgange på de korte- og mellemlange ruter. Det vil i praksis sige hvert fjerde fly i Tyskland og Europa.
For et par dage siden ”groundede” Lufthansa 13 af sine langdistance-fly, fordi trafikken til og fra Kina er nærmest stoppet helt. Selskabet er nødt til at spare penge og udgifter for at imødegå et fald i billetsalget.
Fredag aften meddelte Lufthansa så, at yderligere 10 langdistance-fly blev holdt på jorden. Europas næststørste flyselskab – målt i antal passsagerer – har så 23 store fly stående ubeskæftiget.
Lufthansa er langt fra det eneste flyselskab, som skærer ned på grund af virus-faren. Hong Kongs store Cathay Pacific er fløjet direkte ind i økonomiske problemer og har aflyst 40 procent af sine afgange i februar og marts.
I Europa har bl.a. lavpris-selskabet easyJet måttet lukke dele af sin forretning. easyJet er største flyselskab i Milanos Malpensa lufthavn, der ligger tæt på de områder af Nord-italien, hvor Covid-19 smitten er mest udbredt.
easyJet har bl.a. indført ansættelses-stop, nedskæringer i budgettet, nul løn-forhøjelser og gen-overvejelse af nye rute-åbninger.
Den civile luftfarts internationale branche-organisation IATA vurderer, at Covid-19 vil koste flyselskaberne verden over et tab på 200 milliarder kroner (29,3 mia. US dollars).
Tallet er baseret på virussens nuværende udbredelse og kan sagtens blive højere, hvis der ikke kommer styr på epidemien….
(Indledningsfoto til artiklen: Bernswaelz / Pixabay)
Skriv et svar