Danskerne vil gerne rejse igen, men ikke alle har råd. Og slet ikke i en periode med kraftige prisstigninger på el, varme og fødevarer.
Det er noget, man kan mærke i Dansk Folkehjælp. Her har man i 2023 fået 25 procent flere ansøgninger om Feriehjælp end sidste år.
12.820 udsatte børnefamilier har nemlig søgt om at komme på et gratis ferieophold til sommer. I en presset hverdag er der brug for et afbræk med fokus på gode oplevelser, fællesskab og et bedre børeliv.
I det seneste år før Corona – 2019 – lå antallet af ansøgninger på 3.946. Med andre ord må over tre gange flere danske familier have et stærkt behov for at komme væk fra de samme fire vægge og måske en grå og kedelig udsigt fra lejlighedens vinduer.
Dansk Folkehjælp forklarer, at der også er en helt konkret forklaring på den store stigning i ansøgninger om Feriehjælp:
I marts ophørte nemlig det midlertidige børnetilskud – en skattefri håndsrækning til udsatte familier med børn under 15 år.
En enlig forsørger med to børn måtte dermed se sit månedlige råderum svinde med ca. 1.800 kroner om måneden.
Det har gjort det svært at få tingene til at hænge sammen, og en rigtig sommerferie på rejse er der slet ikke råd til i år.
I samarbejde med Dansk Folkehjælp har Egmont Fonden undersøgt sommerferie-situationen hos økonomisk trængte familier:
Den afslører, at 83 procent af familierne ikke var på minimum én uges ferie i sommeren 2022.
70 procent holdt ikke den sommerferie, de ønskede sidste år. 93 procent af dem, fordi de ikke havde råd.
40 procent af børnene sad hjemme hele sommeren, og af dem deltog 71 procent slet ikke i nogen eksterne aktiviteter. Hverken én-dags ture eller udflugter.
Desuden vurderer næsten halvdelen af de adspurgte børn, at deres sommerferie ikke var lige så sjov og spændende som klassekammeraternes.
Dansk Folkehjælp har tilbudt ferieophold til økonomisk trængte familier siden 1940. Opholdene drives af frivillige og består af en uges sommerferie i enten et sommerhus-område eller i et feriecenter som f.eks. Lalandia.
(Indledningsfoto til artiklen: Mathilde Bech / Dansk Folkehjælp)
Skriv et svar