Corona-krisen har ramt de danske hoteller utrolig hårdt – formentlig værre end mange andre brancher og industrier.
45 procent af dem vurderer således, at det er ”nogen risiko” eller ”meget stor risiko” for, at de bliver lukket eller går konkurs inden for de næste tre måneder.
Danske restauranter, barer og cafeer har det ikke meget bedre. Blandt dem føler hver tredje – mere præcist 36 procent – at de er truet med lukning.
Kun de danske rejsebureauer har lige så mørke skyer hængende over hovedet i denne COVID-19 tid.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som hotellernes og restauranternes brancheforening Horesta offentliggør her til formiddag.
”Tallene kommer desværre ikke som en overraskelse. Vores erhverv blev ramt før alle andre og har kørt med ekstrem lav omsætning i halvanden måned, forklarer Horestas adm. direktør Katia K. Østergaard.
”Vi frygter, at det her får meget store konsekvenser for tusindvis af virksomheder og dermed også for en meget stor del af de 130.000 medarbejdere, som branchen beskæftigede inden krisen,” fortsætter hun.
Ifølge de nye tal fra Danmarks Statistik har 91 procent af de danske hoteller haft en omsætnings-nedgang på over 75 procent i den seneste måned.
Lidt bedre går det for restauranterne, som har mulighed for at sælge take away. Her har 42 procent oplevet et lignende omsætnings-fald.
98 procent af hotellerne siger, at de er ”meget påvirket” af den aktuelle krise, mens det samme gælder for 81 procent af restauranterne.
”Når de nuværende hjælpepakker løbende kommer til udbetaling, vil de være livgivende førstehjælp til mange virksomheder i branchen. Men vi frygter, at der kommer en uhyggelig effekt, når likviditeten begynder at slippe op i månederne efter,” siger Horesta direktøren.
”Selv om hotellerne får dækket en pæn del af deres omkostninger via hjælpepakkerne, er det dybt problematisk, at der ikke kommer penge i kassen. Det giver sig selv, at det ikke er bæredygtigt at drive forretning uden omsætning i flere måneder”, understreger Katia K. Østergaard.
Der britiske analyse-firma Tourism Economics mener, at vi skal helt frem til 2023, før turisme- og oplevelses-erhvervet er tilbage på før-krise-niveau.
Forklaringen er bl.a, at efterspørgslen på rejser og oplevelser falder markant i krisetider. Lige nu er der samtidig stor usikkerhed om, hvornår landegrænserne åbnes igen. Derudover ved ingen, hvordan folks rejselyst vil være påvirket af COVID-19-smittefare de kommende måneder….
(Indledningsfoto til artiklen: Marten Bjork / Unsplash)
Skriv et svar