Boeings nærmest konstant uhelds-ramte 737 Max flytype ser ud til at have overlevet sin seneste krise.
De amerikanske luftfarts-myndigheder FAA har nemlig i dag godkendt Boeings forslag til at reparere og ombygge passagerflyets elektriske ledninger, så der ikke længere er risiko for kortslutninger.
Igennem flere uger har 106 Boeing 737 Max maskiner haft flyve-forbud på grund af fejlen. 71 af dem ejes af amerikanske flyselskaber.
Med godkendelsen fra FAA har Boeing fået grønt lys til at foretage de nødvendige reparationer, så flyene meget snart kan gå i luften igen.
Selvom den elektriske fejl primært rammer Max maskiner i USA, har krisen også berørt europæiske flyselskaber.
De selskaber, som har Max i flåden, har for en sikkerheds skyld holdt deres fly på jorden for at afvente de tekniske undersøgelser i USA.
Desuden har Boeing måttet stoppe udlevering af fabriksnye Max fly til sine kunder. Det betyder nye forsinkelser hos de flyselskaber, der venter at få deres maskiner.
Ryanair er formentlig et af de hårdest ramte selskaber, selvom de irske lavpris-specialister endnu ikke har kommenteret situationen.
Ryanair har bestilt 220 Boeing 737 Max i en særlig udgave med flere sæder i. De første af disse Max-200 fly skulle være leveret heri foråret.
Boeing har offentligt indrømmet, at der var problemer med de elektriske systemer i Max – og at de tekniske udfordringer var større end først antaget.
Ingen fly er styrtet ned eller har haft konkrete problemer, men belært af de dårlige erfaringer fra to fatale Max ulykker for et par år siden har fået både Boeing og luftfarts-myndighederne til at være ekstra forsigtige.
De to flystyrt med 346 dræbte betød, at Boeing 737 Max fik et globalt start-forbud på 20 måneder. Skylden for ulykkerne skal have været en computer i flyets styre-system.
De aktuelle problemer har ikke noget med de gamle at gøre, forsikrer Boeing. Alligevel berører de hinanden direkte.
Boeing er nemlig ikke færdig med at reparere og modificere flere hundrede Max maskiner, som Boeing har bygget siden 2019 – og endnu ikke har leveret til flyselskaberne….
(Indledningsfoto til artiklen: Trac Vu / Unsplash)
Skriv et svar