(Opdateret) Normalt er det tegn på, at markedet er ved at komme sig over en krise a la Corona, når strømme af unge i flok er på vej til ferie. Om sommeren til sydens sol og strande – og om vinteren til skipisterne i Alperne.
Hvis man kan bruge dette billede som et fingerpeg, må det gå stærkt fremad igen: Malmøs Centralstation fredag eftermiddag. Flere hundrede unge med rygsæk, ski og mundbind med stort smil bagved. På vej med det første direkte tog i flere år mellem Danmark og Sverige og Østrig i den anden ende.
Snälltåget hedder toget, der har plads til 600 passagerer ad gangen. Det skal afgå hver fredag eftermiddag fra Malmø og undervejs tage gæster op på Høje Tåstrup Station ved København, i Odense og Kolding.
Derefter går det direkte videre ned gennem Tyskland og til det område af Østrig, der kaldes SalzburgerLand. Her ligger adskillige skisport-steder med Zell am See som det nok mest kendte.
Når man ser bort fra jomfru-turen i går, vil Snälltåget begynde sin normale drift fra uge fem til uge 11. Det vil sige fra den 5. februar til den 18. marts.
Man tager afsted Danmark fredag eftermiddag og vil være fremme i Østrig lørdag morgen. Hjemrejsen foregår lørdag aften en uge senere, så man er hjemme igen i Danmark søndag.
Snälltåget tilbyder private kupeer med op til seks senge. Desuden er der en restaurant-vogn med servering ved bordene.
Overalt vil togselskabet forhåbentligt sørge for, at Corona reglerne bliver overholdt. Gennem Tyskland og Østrig er der f.eks. fortsat krav om mundbind på rejserne. Og ikke bare almindelige lyseblå bind. Det skal være de dyrere og bedre beskyttende FFP2 masker.
Østrig har haft nogle af Europas skrappeste Corona-restriktioner, og dem følger man naturligvis i Zell am See og SalzburgerLand. Se reglerne via dette link.
Siden den 24. januar er det heldigvis blevet lettere at rejse fra Danmark til Østrig, fordi vi ikke længere betragtes som højrisiko-land. Det betyder først og fremmest, at man ikke skal i karantæne efter ankomsten.
Til gengæld er der vaccine-pligt i Østrig for alle over 18 år fra den 1. februar. Som udgangspunkt skal man være fuldt vaccineret inklusive booster stik. Har man kun to vacciner, kræves også en PCR-test på maksimalt 72 timer. Tjek selv alle detaljerne på det danske udenrigsministeriums hjemmeside her.
Trods Corona pandemien har Snälltåget på forhånd udsolgt næsten alle afgange. Med andre ord er behovet stort blandt unge danskere og skåninge for at komme til at stå på ski igen nede i Alperne.
En anden forklaring på den store interesse kan også ligge i, at togturen er langt mindre forurenende og CO2 belastende end en tilsvarende flyrejse. Sikkert også mere hyggelig.
Snälltåget kører grønt hele vejen på vandkraft, vind- og solenergi. Det betyder, at en togrejse tur-retur mellem f.eks. Høje Taastrup og Zell am See kun genererer udledninger på omkring 1,2 kg CO2 per passager.
Snälltåget kan i øvrigt opleves på de danske jernbanespor det meste af året rundt. Det lille togselskab fra Malmø har nemlig ruter fra Stockholm over Malmø, København og Hamborg til bl.a. Berlin.
Svenskerne er dermed en aktiv del af det store comeback, som Europas nattog spås i de kommende år. Adskillige toglinier er ved at blive etableret mellem hovedstæderne i det centrale og sydlige Europa….
(Indledningsfoto til artiklen: Snälltåget)
|
Skriv et svar