At vi skal aflevere pas-nummer, telefon-nummer, email og post-adresser plus flere andre kontakt-data er ikke usædvanligt på rejser i udlandet – f.eks. på hoteller ved billeje osv.
Fra i går er det imidlertid blevet meget mere besværligt i Spanien, efter at et kontroversionelt dekret ved navn 933/2021 trådte i kraft den 2. december.
Ifølge den skal spanske overnatnings-steder afkræve mindst 40 informationer fra deres kunder. Bil-udlejere sågar flere end 60.
Mange af oplysningerne er meget personlige og drejer sig f.eks. om alder, køn, private adresser, telefon-numre , rejsevaner, bank-konti, kreditkort-numre og internet-opkoblinger og de valgte betalings-metoder.
Hotellerne skal desuden oplyse om gæsternes familie-forhold – f.eks. når der er mindre-årige børn med på rejsen.
Hvis gæsterne nægter at aflevere alle eller dele af de ønskede informationer, skal hoteller afvise dem med det samme.
Det spanske indenrigs-ministerium begrunder de strammere regler med en forbedret sikkerhed i landet. Informationerne bliver nemlig videregivet til det spanske politi.
Både spanske data-beskyttelses-specialister og den europæiske organisation ECTAA med over 80.000 medlemmer blandt rejse-bureauer og -arrangører har protesteret mod den omfattende data-opsamling, men lige lidt hjalp det.
Kritikerne mener, at indsamlingen strider med EU’s GDPR-regler for personlig data-sikkerhed, ligesom de spanske myndigheder beskyldes for ikke at ville fortælle, hvordan de mange oplysninger bliver behandlet og til hvad.
Således oplyser det tysk-sprogede medie ”Mallorca Zeitung”, at der nu skal indsamles hele tre sæt data i forbindelse med en almindelig charterrejse. Hos rejse-arrangør, hotel og bil-udlejer.
Det har kun meget lidt at gøre med den europæiske grundsætning om ”data-minimering”, skriver mediet.
Den spanske regering er blevet bombarderet med protester mod den unødvendige over-administration.
Den 23. oktober besluttede et flertal i den spanske kongres at udsætte indførelsen af det nye dekret, således at der blev tid til at forhandle om de enkelte punkter.
Den 20. november afviste det spanske senat dekretet, men indtil videre er der ikke sket noget konkret – og de nye regler er gyldige fra i går….
(Indledningsfoto til artiklen: Geio Tischler / Unsplash)
Skriv et svar