Når vi går gennem Security i lufthavnen, skal vi tømme lommerne for alt indhold som nøgler, mønter osv. De skal lægges separat i bakken, mens vi selv begiver os gennem dørkarmen med skanner i.
Husker I så altid at få mønterne med? Specielt, når I er i en udenlandsk lufthavn og har mønter i lokal valuta med i lommen?
Nej vel.
Faktisk er det en hel formue, der bliver opsamlet i løbet af et år i Security i luften. Alene i de store amerikanske lufthavne drejede det sig om næsten en million dollars i 2019. Mere præcist 926.030 dollars.
Sidste år, hvor Corona begrænsede antallet af flyafgange og passagerer kraftigt, faldt bekøbet til 517.978 dollars. Det fortæller USA’s Transport Security Administration myndighed (TSA)..
Det største beløb i efterladte penge blev i 2019 talt i New Yorks John F. Kennedy lufthavn – nemlig 98.110 dollars. Derefter fulgte San Francisco International med 52,669 og Miami med 47.694 dollars.
TSA fører nøje regnskab med de u-budgetterede indtægter, som kommer ind ad denne vej: I september 2019 havde de over flere år hobet sig op til i alt 3,6 millioner dollars på en bankkonto.
I 2020 fik TSA så lov til at bruge af de mange penge: 1,1 millioner dollars blev således investeret i Corona relaterede hjælpemidler i lufthavnene som f.eks. ansigts-masker og handsker til personale, plexiglas afskærmninger ved diske osv.
Ved udgangen af 2020 havde TSA stadig 925.457,32 dollars til rådighed. Om de er blevet brugt i år, melder opgørelsen fra TSA ikke noget om.
Det logisk næste spørgsmål må så være, hvad gør de danske lufthavne med penge, som passagerer efterlader – f.eks. i Security?
Presse-afdelingen i Københavns Lufthavn tjekkede for Trends & Travel og kom kort efter med følgende svar:
”Vi har ikke et eksakt beløb lige som amerikanerne. Mønter fra f.eks. Security samles i de tønder, som står flere steder i lufthavnen, hvor passagerer er velkomne til at lægge deres overskuds-valuta. De indsamlede penge herfra går til forskellige velgørende formål.”
Det lyder jo fornuftigt nok, men så kom anden del af svaret:
”Pengesedler, der bliver glemt i f.eks. Security, bliver afleveret som hittegods til politiet.”
Så spørger man sig selv hvorfor. Sandsynligheden for, at en passager henvender sig til politiet, fordi han eller hun har mistet en tegnebog, et sæt nøgler eller en smartphone, er nok temmelig stor.
Men hvordan vil man kunne bevise, at en glemt 100 krone seddel i Security er ens ejendom….
(Indledningsfoto til artiklen: Transport Security Administration)
Skriv et svar