Over-turisme kan have mange former. Ikke kun, at hele byer oversvømmes af udenlandske gæster, så der hverken er plads til de lokale eller boliger til dem. Alt er udlejet til turister.
Det er bl.a. derfor, at Amsterdam har forhøjet turist-skatter og sat grænser for, hvor mange værelser og boliger byen må have til besøgende udefra.
Venedig og Mount Fuji har indført entré-billetter, hvor indtægterne skal bruges til at reparere det slid, som turisterne har efterladt.
Det samme gælder oprydning af affald, som de besøgende blot har kastet på gader og i kanaler i Venedig eller langs stier op ad Japans berømte vulkan.
Nu ser en af Schweiz’ mest kendte bjerg-landsbyer at følge trop.
I Lauterbrunnen er man især trætte af de tusinder af turister, der lige kigger forbi i nogle få minutter for at tage en selfie eller et par mobilfotos af den pittoreske lille by med den flotte bjerg-baggrund og det tilhørende Staubach vandfald.
I de senere dage har schweiziske medier været helt oppe at ringe over nyheden, fordi det ville være første gang i alpe-landet, at man skulle betale gebyr for at besøge en by.
Hvis det står til den lokale borgmester Karl Näpflin er det kun turister, som kommer i bil og ikke overnatter i Lauterbrunnen, der skal betale indgangs-billet. I højsæsonen er det mellem 6.000 og 8000.
”Vi har ingen glæde eller indtægter fra den type besøgende – kun besvær. De overholder ikke færdsels-reglerne, forstopper gaderne og vader ind på private grunde. Flere lokale er allerede flyttet væk, og mange stamgæster gider ikke længere komme,” siger borgmesteren.
Lauterbrunnen lever næsten 100 procent af turister, og gode gæster altid velkommen. Kommunen har kun 2.600 faste indbyggere, men 25.000 senge.
Schweizerne tjekker i øjeblikket, om en digital adgangsbillet kan opkræves via en mobil app. Prisen på fem euro, som Venedig tager pr. én-dags turist, er dog alt for lav. Den bliver meget højere.
Lauterbrunnen ligger i det schweiziske område Jungfra-Aletsch, der er udnævnt til UNESCO verdens-arv. Om vinteren er det et skiløbs-paradis, mens tusinder benytter det til bjerg-vandring om sommeren….
(Indledningsfoto til artiklen: Robin Ulrich / Unsplash)
Skriv et svar