Den italienske regerings finansielle dispositioner får politikere i andre lande og i EU til at få nervøse trækninger.
Øget gældsætning og nye afgifter på alle mulige ting vil ikke kun gå ud over italienerne selv, men også mærkes af udenlandske turister i landet.
En af de mest åbenlyse forandringer er, at turister fremover skal betale entré for at besøge Venedig. Som om den flydende by var et cirkus eller en forlystelsespark, hvilket Venedigs indbyggere også føler, at de er en gang imellem.
Alt efter tidspunkt på året skal hver turist betale mellem 2,50 og 10 euro pr. dag for at besøge Venedig. Det gælder alle typer turister – både dem, der ankommer med fly, tog, bus, cykel, bil, båd eller krydstogtskib.
Den nye entré, som den italienske regering vedtog lige før nytår, gælder primært dagsturister. Folk, der overnatter på hotel i Venedig, betaler i forvejen en lokal skat.
Politikerne har ikke fortalt endnu, hvordan afgifterne skal indkasseres. Om Venedig f.eks. vil opsætte betalings-bomme ved indgangsvejene. Busser, fly, krydstogtskibe og rejseselskaber skal afregne entreen via deres billetpriser.
Venedig har i årevis kæmpet mod en konstant stigende turiststrøm, som byen har svært ved at kapere. Byen havde engang 175.000 indbyggere, men kun 54.000 er tilbage i dag. Det er langt færre, end der er turister hver dag.
Om de nye adgangspriser vil holde turisterne borte, er tvivlsomt. Mere effektivt er måske en anden forholdsregel, som Venedigs bystyre har indført:
Fra 2020 må store krydstogtskibe ikke længere sejle helt ind i Venedigs kanaler og ankre op midt i byens centrum, hvor de rager langt op over den gamle bys bygninger. Fremover skal alle større cruise ships lægge til i en havneby 40 kilometer fra Venedig.
Venedig har i løbet af 2018 også introduceret drastiske regler for, hvordan turister må opføre sig. Der vanker f.eks. store bøder for at sætte sig på gader, pladser, trappesten og broer – uden for afmærkede områder som cafeer og restauranter.
Man skal også dybt til lommerne, hvis man bliver taget i at fodre duer, cykle i Venedig, sejle i private motorbåde i kanalerne eller smide affald i gaderne.
Venedigs borgmester Luigi Brugnaro skriver på Twitter, at ”man prøver afbalancerede regler, der beskytter de mennesker, der bor, studerer og arbejder i vores by”….
Skriv et svar