Hvis sommerferien i år går til udlandet, kan det være en god idé at downloade Udenrigs-ministeriets nye app ”Rejseklar” og tilmelde sig den såkaldte Danskerliste.
På den måde er man bedre rustet til, hvis rejsemålet pludselig skulle blive ramt af f.eks. oversvømmelser, skovbrande eller politiske uroligheder.
Den nye version af ”Rejseklar” app’en gør det lettere at hente information og hjælp før og under rejsen. Derfor skal man huske at downloade og installere app’en på sin mobiltelefon på linie med at pakke badetøj og kreditkort i kufferter og tasker.
”De fleste husker nok tv-billeder af buldrende naturbrande ved Athen eller voldsomme oversvømmelser, er Rhinen gik over sine bredder og lukkede store områder af Tyskland. Andre har haft ubehagelige oplevelser med at blive fanger i optøjer eller strejker,” forklarer Steen Hommel. Han er direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice.
”Det er den type hændelser, vi advarer om via krise-beskeder til dem, der melder sig på Danskerlisten i Rejseklar app’en. Vi kan ikke slukke skovbrande, men vi informere om dem og fortælle, hvordan man bedst forholder sig til dem,” fortsætter han.
Med ”Rejseklar” app’en på mobilen har man direkte adgang til Udenrigsministeriets populære rejsevejledninger, der løbende opdateres for lande over hele verden.
I app’en kan man så funktionen ”automatisk tilmelding” til, hvorefter man bliver placeret på Danskerlisten i det land, man opholder sig i. Man vil så modtage en krisebesked i app’en, hvis der skulle opstå en alvorlig situation.
App’en giver samtidig gode råd om, hvad man skal gøre, hvis man får brug for akut hjælp på selve rejsen. Det kan f.eks. være, at man mister sit pas, kommer ud for en ulykke, bliver syg eller udsættes for kriminalitet.
”Rejseklar” kan også være praktisk for f.eks. forældre, der sender familiens ude på rejse på egen hånd. Forældrene kan melde sig til en service, så de også får opdateringer om forholdene i det land, børnene befinder sig i.
Fakta om ”Rejseklar” app’en:
- I 195 lande over hele verden kan danskere tilmelde sig Danskerlisten og få push-beskeder direkte i mobilen, hvis der sker en alvorlig krise af betydning for sikkerheden i det land, hvor man er.
- Hvis rejsen går til flere lande, følger tilmeldingen automatisk med, når man flytter sig over grænsen, hvis man ønsker det.
- Hvis man vil følge med i sikkerheds-situationen i et land uden at være der selv, kan man abonnere på nyheder om landet uden at være tilmeldt Danskerlisten.
- App’en giver nem adgang til Udenrigsministeriets opdaterede rejsevejledninger, så man kan forberede sig på rejsen. Danskerne tjekkede online rejsevejledninger 3,5 millioner gange sidste år.
- I app’en findes simple guides til, hvad man kan gøre, hvis man kommer ud for et uheld på rejsen. Det kan være, hvis man mister sit pas, bliver syg eller bliver udsat for kriminalitet.
- App’en giver hurtig adgang til at se, om der kræves visum til et land, eller der er særlige krav til ens pas.
Her til sidst nogle fakta om Udenrigsministeriets hjælp til danskere på rejse:
- Udenrigsministeriet behandler hvert år omkring 5.000 større sager, hvor danskere er kommet i en nødsituation i udlandet. Mere end 22.000 danskere fik sidste år hjælp i forbindelse med et mistet pas, f.eks. på grund af tyveri på rejsen.
- I juli, når feriesæsonen er på sit højeste, er der normalt 45.000 danskere tilmeldt Danskerlisten. Da verden åbnede igen efter Corona i 2021, var tallet 120.000. Udenrigsministeriet udsender omkring 150 krisebeskeder til tilmeldte på Danskerlisten om året.
(Indledningsfoto til artiklen: Javier Canada / Unsplash)
Skriv et svar