I Danmark har vi efterhånden vænnet os til, at vores egne rejse-restriktioner fra Udenrigsministeriet ikke altid er i sync med, hvad andre EU-lande foretager sig.
Danmark kører også med en lavere smitte-grænse end flere nabolande:
Vi siger, at Corona smittetallet ikke må gå over 20 pr. 100.000 indbyggere, før landet overgår fra gul til orange status. I Tyskland sættes grænsen ved 50.
I princippet kan det betyde, at danskere ikke må rejse til Danmark, fordi vores lokale smittetal ligger højere end vores egne regler.
Disse forskelle i regler, restriktioner og farvekoder står til at falde meget snart, hvis EU får gennemført sine forslag om ensretning i hele unionen.
Ministre fra alle EU’s medlemmer holdt forleden møde om nye fælles rejseregler. De enkelte landes regeringer tykker nu på, om de vil gå med i det nye initiativ eller vil fortsætte med deres nuværende Corona politik.
I mellemtiden lægger EU’s tyske kommissions-præsident Ursula von der Leyen pres på EU-landene med en ret klar udmelding:
”Vi skal have større klarhed og forudsigelighed i fastlæggelse af risiko-regioner og rejse-advarsler. Vi ønsker, at europæere kan rejse frit i Europa, samtidig med at udbredelsen af Corona virus begrænses,” siger hun.
Dermed mener von der Leyen, at EU’s 26 medlemslande skal ensrette både rejse-restriktioner, smittetal, karantæne regler og Corona lyntests.
Rejsebranchen vil elske, hvis det skulle lykkes for EU-Kommissionens chef. Lige nu udsteder Danmark f.eks. kun rejseregler for hele lande, mens de fleste andre i EU gør det for regioner og byer.
Desuden er reglerne for ansigts-masker og karantømer vidt forskellige. Det gør det meget svært at overskue, hvor man må og kan rejse hen i Europa.
EU’s nuværende forslag ligger næsten færdigt. Det bruger trafiklys farverne som udgangspunkt, men er blevet mere detaljeret end tidligere udspil:
Den grønne farve og fuld rejse-adgang får lande og regioner, hvor maksimalt 25 ud af 100.000 indbyggere er blevet smittet med Corona virus i de seneste 14 dage. Samtidig skal andelen af positive Corona tests ligge på under tre procent.
Orange og en advarsel om at rejse dertil får lande og regioner med maksimalt 50 smittede pr. 100.000 indbyggere. Det samme sker, hvis de virus positive tests overskrider tre procent. Der findes yderligere kriterier, som skal opfyldes.
Rødt er adgang forbudt. Den får alle risiko-regioner, hvor over 50 af 100.000 indbyggere er blevet smittet med Corona i de seneste to uger. Rødt lys får også alle områder, der generelt set har over 150 nye infektioner.
Endeligt opererer EU med grå zoner. Det er regioner, hvor der ikke findes tilstrækkeligt med Corona data fra. Grå status får tillige områder, hvor antallet af foretagede test ligger på under 250 pr. 100.000 indbyggere.
EU-Kommissionen ønsker også at indføre fælles regler for karantæne til de mennesker, der vender hjem fra rejser i røde og grå regioner – eller som kommer fra lande uden for EU.
EU vil således hellere kræve Corona-tests ved ankomst til Europa end at sende folk i stue-arrest. Det gælder især for mennesker, der har været på nødvendige rejser – ikke turister.
I praksis er det forretningsfolk, politikere, ingeniører, montører, pendlere, studerende, journalister og expats – det vil sige folk, der har bopæl i et andet EU-land.
Efter planen skal alle EU-lande melde deres Corona smitte-tal for de seneste 14 dage ind til et kontor under EU-Kommissionen hver torsdag. Status og farvekoder træder så i kraft den følgende mandag….
(Indledningsfoto til artiklen: Bruno Germany / Pixabay)
Skriv et svar